Smakosze.pl Przepisy 22 kwietnia - Światowy Dzień Pieczarek. Wyjawiamy szybki przepis na krokiety z pieczarkami
canva/warrengoldswain, Getty Images Pro

22 kwietnia - Światowy Dzień Pieczarek. Wyjawiamy szybki przepis na krokiety z pieczarkami

21 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczarki są bez wątpienia najczęściej wykorzystywanymi grzybami w większości kuchni. Dzisiaj, czyli 22 kwietnia, obchodzony jest na całym świecie Dzień Pieczarek. Z tej okazji prezentujemy poniżej szybki przepis na pyszne krokiety z grzybami. Warto uczcić ten dzień odpowiednią potrawą.

22 kwietnia wypada Światowy Dzień Pieczarek, który jest obchodzony w wielu miejscach świata. Ma za zadanie uczcić tak ogromną popularność tego smacznego i łatwego w uprawie grzyba.

Dużą ciekawostką może być fakt, że Polska jest jednym z największych producentów pieczarek. Jeśli jesteś ich ogromnym fanem, przychodzimy z pomocą i zdradzamy błyskawiczny przepis na krokiety nadziewane pieczarkami.

Przepis na szybkie krokiety z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 g sera żółtego

  • sól

  • pieprz

  • naleśniki

  • bułka tarta

  • 2 jajka

Zacznij od posiekania cebuli i podsmażenia jej na oleju. Gdy uzyska złoty kolor, dorzuć do niej przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Wrzuć starte grzyby na patelnię i duś całość, aż większość wody wyparuje. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia na bok. Ser żółty zetrzyj na tarce.

Na każdy naleśnik połóż porcje farszu, posyp go serem i zawiń w krokieta. Następnie obtocz je w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Smaż każdy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce. Ten tekst zdradza przepis na pieczarki w słodkiej glazurze.

Naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha; gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy