Niesamowity patent na pieczarki w glazurze - idealny dodatek do obiadu
Czasem zdarza się, że mamy pomysł na główne danie, lecz brakuje do niego dodatków - w takiej sytuacji z pomocą może przyjść poniższa propozycja. Pieczarki w glazurze, czyli słodko-kwaśnym gęstym sosie, świetnie komponują się do wielu obiadów. Najlepiej podać je do mięs oraz ryb.
Glazurowane pieczarki są idealnym przysmakiem dla osób, którym klasyczne zasmażane buraczki już się znudziły. Czasem trzeba bowiem wprowadzić do kuchni powiew świeżości, by ciągle móc być z niej zadowolonym.
Ich przygotowanie jest banalnie proste - szczególnie, jeśli korzysta się z poniższej receptury. Wyjaśniamy w niej krok po kroku zasady gotowania glazurowanych pieczarek, aby nikt nie popełnił żadnego błędu.
Przepis na pieczarki w glazurze
Składniki:
300 g małych pieczarek
2 łyżki oleju
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
sól
pieprz
odrobina tymianku
natka pietruszki
Zacznij od oczyszczenia pieczarek z pozostałości po hodowli. Możesz przetrzeć je zwykłym pędzelkiem lub opłukać pod bieżącą wodą. Po przemyciu pamiętaj on wysuszeniu grzybów ręcznikiem kuchennym.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pieczarki. Smaż je do momentu, aż większość wody z nich wypłynie i nabiorą brązowy kolor. Dodaj do nich ocet balsamiczny, miód oraz roztarty tymianek.
Po wrzuceniu przypraw zmniejsz ogień i gotuj całość, aż sos zacznie oblepiać grzyby. Pod koniec dopraw pieczarki solą oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bigos z pieczarek według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst zdradza przepis na gołąbki z mielonym mięsem i papryką.
Źródło zdjęcia: canva/tntemerson, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchniabazylii