31 marca - Światowy Dzień Budyniu. Zdradzamy, jak go zrobić bez torebki
Dzisiaj jest bardzo ważne święto dla wszystkich smakoszy i fanów łakoci - mowa o Światowym Dniu Budyniu. Najlepszym sposobem uczczenia tego święta jest zwyczajne przygotowanie domowego budyniu. Niżej wyjawiamy przepis na taki deser, który jest znacznie lepszy niż sklepowy z torebki.
Światowy Dzień Budyniu, który wypada 31 marca, ma jeden bardzo ważny cel - propagowanie własnoręcznego przygotowywania budyniu, a także innych potraw. Domowe produkty i dania są znacznie smaczniejsze, tańsze i przede wszystkim zdrowsze od gotowców ze sklepu.
Wbrew pozorom sporządzenie budyniu jest banalnie proste i nie jest bardziej skomplikowane niż wsypanie gotowego proszku z torebki do gorącego mleka. Z naszym przepisem każda porcja deseru będzie idealnie gęsta, aksamitna i pyszna.
Przepis na domowy budyń
Składniki:
-
1 żółtko
-
1 łyżka mąki pszennej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
500 ml mleka
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżka masła
Z całego mleka odlej na początku pół szklanki do czystego naczynia. Resztę mleka wlej do rondelka, dodaj do niego masło oraz cukier i postaw garnek na gazie o średniej mocy.
W odlanym mleku umieść żółtko oraz obie mąki, które wcześniej zostały przesiane. Wymieszaj je ze sobą, aż się połączą. Gdy mleko na gazie zacznie się gotować, wlej do niego mieszankę budyniową.
Pamiętaj, aby po połączeniu płynów cały czas energicznie mieszać. Inaczej ryzykuje się powstanie grudek. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij go z gazu i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe naleśniki z 1 składnika. Ten tekst wyjawia prosty przepis na rewolucyjne pączki, które zrobisz w 5 minut.
Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
-
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
-
Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: portalspozywczy; paulinaszczepanska