Smakosze.pl Przepisy 31 marca - Światowy Dzień Budyniu. Zdradzamy, jak go zrobić bez torebki
canva/bhofack2, Getty Images Pro

31 marca - Światowy Dzień Budyniu. Zdradzamy, jak go zrobić bez torebki

31 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Dzisiaj jest bardzo ważne święto dla wszystkich smakoszy i fanów łakoci - mowa o Światowym Dniu Budyniu. Najlepszym sposobem uczczenia tego święta jest zwyczajne przygotowanie domowego budyniu. Niżej wyjawiamy przepis na taki deser, który jest znacznie lepszy niż sklepowy z torebki.

Światowy Dzień Budyniu, który wypada 31 marca, ma jeden bardzo ważny cel - propagowanie własnoręcznego przygotowywania budyniu, a także innych potraw. Domowe produkty i dania są znacznie smaczniejsze, tańsze i przede wszystkim zdrowsze od gotowców ze sklepu.

Wbrew pozorom sporządzenie budyniu jest banalnie proste i nie jest bardziej skomplikowane niż wsypanie gotowego proszku z torebki do gorącego mleka. Z naszym przepisem każda porcja deseru będzie idealnie gęsta, aksamitna i pyszna.

Przepis na domowy budyń

Składniki:

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 500 ml mleka

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka masła

Z całego mleka odlej na początku pół szklanki do czystego naczynia. Resztę mleka wlej do rondelka, dodaj do niego masło oraz cukier i postaw garnek na gazie o średniej mocy.

W odlanym mleku umieść żółtko oraz obie mąki, które wcześniej zostały przesiane. Wymieszaj je ze sobą, aż się połączą. Gdy mleko na gazie zacznie się gotować, wlej do niego mieszankę budyniową.

Pamiętaj, aby po połączeniu płynów cały czas energicznie mieszać. Inaczej ryzykuje się powstanie grudek. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij go z gazu i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe naleśniki z 1 składnika. Ten tekst wyjawia prosty przepis na rewolucyjne pączki, które zrobisz w 5 minut.

Budyń

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: portalspozywczy; paulinaszczepanska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy