Smakosze.pl Przepisy Absolutnie zachwycający, domowy smalczyk z gruszką
canva/TeresaKasprzycka

Absolutnie zachwycający, domowy smalczyk z gruszką

28 grudnia 2021

Pajda ze smalcem jest rarytasem, który skusi niejednego smakosza. Zazwyczaj dla urozmaicenia smaku wyrobu, dodaje się jabłka, które nadaje mu przyjemnej słodyczy. W chłodne dni warto sięgnąć po kombinację gruszki i orzechów włoskich. Smalczyk będzie delikatny i chrupiący.

Zdradzaliśmy już wcześniej przepis na ten specjał z dodatkiem słodkiego jabłka i majeranku. Podpowiadaliśmy też co zrobić, by i wegetarianie mogli cieszyć się niezwykłą konsystencją smalczyku . Tym razem proponujemy wam przyrządzenie wrzucenie do tego klasycznego rarytasu gruszki i prażonych orzechów włoskich. Urozmaicą zarówna jego smak, jak i teksturę.

Przepis na słodki i chrupiący smalec do kanapek

Składniki:

  • 500 g słoniny

  • 100 g wędzonego boczku

  • 1 średnia cebula

  • 1 dojrzała gruszka, najlepiej konferencja

  • 30 g łuskanych orzechów włoskich

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Słoninę oraz boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i starannie siekamy. Na suchej patelni delikatnie prażymy rozdrobnione orzechy włoskie i odstawiamy je do wystudzenia.

Słoninę topimy, aż uzyskamy skwarki. W tym momencie wrzucamy boczek i cebulę. Całość podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli. Solimy odrobinę Kolejny krok to dodanie gruszki.

Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy ją na patelnię wraz z sokiem, który wypłynął w czasie ścierania. Podsmażamy przez około 10 minut, na bardzo małym ogniu.

Na koniec dodajemy prażone orzechy i przekładamy do miski z pokrywką lub czystego słoika. Pozostawiamy do wystudzenia i zamykamy naczynie. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym.

Orzechy włoskie w misce
Orzechy włoskie sprawią, że smalczyk będzie przyjemnie chrupał

Źródło zdjęcia: canva/Barcin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniastarowiejskiejgospodyni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy