Absolutnie zachwycający, domowy smalczyk z gruszką
Pajda ze smalcem jest rarytasem, który skusi niejednego smakosza. Zazwyczaj dla urozmaicenia smaku wyrobu, dodaje się jabłka, które nadaje mu przyjemnej słodyczy. W chłodne dni warto sięgnąć po kombinację gruszki i orzechów włoskich. Smalczyk będzie delikatny i chrupiący.
Zdradzaliśmy już wcześniej przepis na ten specjał z dodatkiem słodkiego jabłka i majeranku. Podpowiadaliśmy też co zrobić, by i wegetarianie mogli cieszyć się niezwykłą konsystencją smalczyku . Tym razem proponujemy wam przyrządzenie wrzucenie do tego klasycznego rarytasu gruszki i prażonych orzechów włoskich. Urozmaicą zarówna jego smak, jak i teksturę.
Przepis na słodki i chrupiący smalec do kanapek
Składniki:
-
500 g słoniny
-
100 g wędzonego boczku
-
1 średnia cebula
-
1 dojrzała gruszka, najlepiej konferencja
-
30 g łuskanych orzechów włoskich
-
sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Słoninę oraz boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i starannie siekamy. Na suchej patelni delikatnie prażymy rozdrobnione orzechy włoskie i odstawiamy je do wystudzenia.
Słoninę topimy, aż uzyskamy skwarki. W tym momencie wrzucamy boczek i cebulę. Całość podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli. Solimy odrobinę Kolejny krok to dodanie gruszki.
Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy ją na patelnię wraz z sokiem, który wypłynął w czasie ścierania. Podsmażamy przez około 10 minut, na bardzo małym ogniu.
Na koniec dodajemy prażone orzechy i przekładamy do miski z pokrywką lub czystego słoika. Pozostawiamy do wystudzenia i zamykamy naczynie. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym.
Źródło zdjęcia: canva/Barcin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchniastarowiejskiejgospodyni