Agnieszka Sienkiewicz robi bajeczną tartę z gruszkami. Zapomnij o 1 czynności
Agnieszka Sienkiewicz podała przepis na wytrawną tartę z gruszkami. Zapomnij o ugniataniu ciasta, aktorka tartę przygotowuje na cieście francuskim. Tarta z owocami sezonowymi, orzechami włoskimi i gorgonzolą jest świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację.
Wytrawne tarty z mięsem, warzywami lub owocami i serem przygotowujemy głównie z ciasta kruchego, które trzeba dość długo wyrabiać, żeby było odpowiednio elastyczne i delikatne. Agnieszka Sienkiewicz ma na to swój sposób- dania z piekarnika przygotowuje nie na cieście z mąki, masła i jajek, a na cieście francuskim.
Tarta z gruszkami na gotowym cieście jest doskonałym daniem na szybko, zarówno na obiad, jak i na kolację. Tarta jest lekka, pożywna i niezwykle aromatyczna. Do tarty Sienkiewicz dodaje orzechy włoskie oraz ser gorgonzola o intensywnym smaku, który rewelacyjnie łączy się z owocami sezonowymi i resztą składników.
Tarta z gruszkami doprawiona kremowym sosem na bazie kwaśnej śmietany, jajek i sera mascarpone dosłownie rozpływa się w ustach. Przysłowiową wisienką na torcie jest suszony tymianek, który wzmacnia smak i aromat całej potrawy. Tarta jest gotowa dosłownie po kilkunastu minutach pieczenia, jest prosta, szybka i przepyszna.
Wytrawna tarta z gruszkami według przepisu Agnieszki Sienkiewicz
Składniki:
-
opakowanie ciasta francuskiego
-
ser gorgonzola
-
3 średnie gruszki
-
garść orzechów włoskich
-
suszony tymianek
-
oliwa z oliwek do wysmarowania formy i skropienia tarty
Składniki na sos:
-
2 łyżki śmietany 18%
-
3 jajka
-
2 łyżki mascarpone
-
sól, pieprz
Jak zrobić tartę z gruszkami na cieście francuskim? Jest idealna na obiad i kolację
Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Ciasto francuskie rozłóż na wysmarowaną oliwą formę do tarty i podpiecz na złoty kolor.
W tym czasie pokrój w plasterki gruszki, pokrój ser i przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z mascarpone z jajkami, dopraw solą, pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłóż gruszki, posyp serem, orzechami i polej przygotowanym sosem.
Całą tartę oprósz suszonym tymiankiem i skrop delikatnie oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz, aż sos zupełnie się zetnie, a wierzch ładnie się przyrumieni, smacznego.
Pomysł na pyszną tartę? Przygotuj tartę z tuńczykiem, pomidorami i mozzarellą . Gorąco polecam również tartę na kruchym cieście z cukinią i serem feta , jest idealna na obiad i kolację.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rewelacyjne kotlety kebab są lepsze niż mielone i schabowe. Nikt się nim nie oprze
-
Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło przepis na gołąbki. Potrzebne są 3 rodzaje mięsa
Źródło: fakt