Smakosze.pl Przepisy Agnieszka Sienkiewicz robi bajeczną tartę z gruszkami. Zapomnij o 1 czynności
Pawel Wodzynski/East News, canva/olgakr

Agnieszka Sienkiewicz robi bajeczną tartę z gruszkami. Zapomnij o 1 czynności

17 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Agnieszka Sienkiewicz podała przepis na wytrawną tartę z gruszkami. Zapomnij o ugniataniu ciasta, aktorka tartę przygotowuje na cieście francuskim. Tarta z owocami sezonowymi, orzechami włoskimi i gorgonzolą jest świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację.

Wytrawne tarty z mięsem, warzywami lub owocami i serem przygotowujemy głównie z ciasta kruchego, które trzeba dość długo wyrabiać, żeby było odpowiednio elastyczne i delikatne. Agnieszka Sienkiewicz ma na to swój sposób- dania z piekarnika przygotowuje nie na cieście z mąki, masła i jajek, a na cieście francuskim.

Tarta z gruszkami na gotowym cieście jest doskonałym daniem na szybko, zarówno na obiad, jak i na kolację. Tarta jest lekka, pożywna i niezwykle aromatyczna. Do tarty Sienkiewicz dodaje orzechy włoskie oraz ser gorgonzola o intensywnym smaku, który rewelacyjnie łączy się z owocami sezonowymi i resztą składników.

Tarta z gruszkami doprawiona kremowym sosem na bazie kwaśnej śmietany, jajek i sera mascarpone dosłownie rozpływa się w ustach. Przysłowiową wisienką na torcie jest suszony tymianek, który wzmacnia smak i aromat całej potrawy. Tarta jest gotowa dosłownie po kilkunastu minutach pieczenia, jest prosta, szybka i przepyszna.

Wytrawna tarta z gruszkami według przepisu Agnieszki Sienkiewicz

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • ser gorgonzola

  • 3 średnie gruszki

  • garść orzechów włoskich

  • suszony tymianek

  • oliwa z oliwek do wysmarowania formy i skropienia tarty

Składniki na sos:

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 3 jajka

  • 2 łyżki mascarpone

  • sól, pieprz

Jak zrobić tartę z gruszkami na cieście francuskim? Jest idealna na obiad i kolację

Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Ciasto francuskie rozłóż na wysmarowaną oliwą formę do tarty i podpiecz na złoty kolor.

W tym czasie pokrój w plasterki gruszki, pokrój ser i przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z mascarpone z jajkami, dopraw solą, pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłóż gruszki, posyp serem, orzechami i polej przygotowanym sosem.

Całą tartę oprósz suszonym tymiankiem i skrop delikatnie oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz, aż sos zupełnie się zetnie, a wierzch ładnie się przyrumieni, smacznego.

Pomysł na pyszną tartę? Przygotuj tartę z tuńczykiem, pomidorami i mozzarellą . Gorąco polecam również tartę na kruchym cieście z cukinią i serem feta , jest idealna na obiad i kolację.

Tarta z gruszkami
canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy