Aksamitna i delikatna w smaku jajecznica bez smażenia
Jajecznica na parze jest zdrowszą wersją dobrze znanej jajecznej potrawy. Do jej przygotowania nie użyjecie dodatkowego tłuszczu, a zrobienie zajmie wam zaledwie chwilę. Smak nie będzie ustępował klasycznej smażonej wersji. Spróbujcie koniecznie.
Jajecznica jest lubianym przez wielu smakoszy porannym posiłkiem. Podpowiadaliśmy już jak ją wykonać z dodatkiem brokułów . Zdradzaliśmy też sekret wegańskiego odpowiednika tej potrawy . Tym razem proponujemy wam przyrządzenie tego dania na parze. Będzie lekko, smacznie i przede wszystkim szybko. Skusicie się?
Przepis na lekką jajecznicę na parze
Składniki:
-
2 jaja
-
1 łyżka mleka
-
szczypta soli
-
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Umyte jaja wbijamy do kubka i mieszamy je z mlekiem i solą. Nad gotującą się wodą umieszczamy miskę i wlewamy do niej masę.
Mieszamy, aż jajka się zetną. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i serwujemy. Doskonale smakuje w towarzystwie pomidorków cherry i świeżego chleba razowego.
Wskazówki:
-
Jajecznicę możemy urozmaicić, wrzucając do masy jajecznej duszone pieczarki czy suszone pomidory. Jeśli wybierzecie dodatki przygotowywane bez tłuszczu nadal będzie lekka.
-
Warto posypać danie szczypiorkiem lub natką pietruszki. Świeża zielenina podkreśli wyjątkowy smak podgrzanych na parze jaj.
Źródło zdjęcia: canva/mlisager
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ofeminin