Aksamitne, zaskakujące mielone z tartym ziemniakiem
Mielone z dodatkiem ziemniaków pochodzą z Podlasia. Starte warzywo nadaje mięsnej masie przyjemnej soczystości i sprawia, że kotlety wychodzą niesamowicie miękkie. Jeśli więc macie dość suchych zbitych klopsów, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Sposobów na wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz kotlety z mięsa mielonego jest wiele. Gdy do masy dodamy śmietany , majonezu czy cukinii , po smażeniu zachwyci nas przyjemną konsystencją. Podobny efekt uzyskamy, ścierając świeże ziemniaki. Patent wprost ze wschodniej Polski sprawi, że kotlety będą lekkie, jak nigdy dotąd.
Przepis na aksamitne kotlety mielone z ziemniakami
Składniki:
-
1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
-
2 duże ziemniaki
-
2 jaja
-
1 spora cebula
-
pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia
-
pęczek natki pietruszki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do dużej miski, wbijamy jajka. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Warzywa dodajemy do mięsa, a następnie wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy masę solą oraz pieprzem.
Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody i wyrabiamy ją dłonią, do czasu aż mięso przestanie się kleić. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy je na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania ładnego złocistego koloru z obu stron. Podajemy z kaszą i z surówką np. czerwonej kapusty .
Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mamadu