Smakosze.pl Przepisy Aksamitne, zaskakujące mielone z tartym ziemniakiem
canva/TheMalni

Aksamitne, zaskakujące mielone z tartym ziemniakiem

28 grudnia 2021

Mielone z dodatkiem ziemniaków pochodzą z Podlasia. Starte warzywo nadaje mięsnej masie przyjemnej soczystości i sprawia, że kotlety wychodzą niesamowicie miękkie. Jeśli więc macie dość suchych zbitych klopsów, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Sposobów na wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz kotlety z mięsa mielonego jest wiele. Gdy do masy dodamy śmietany , majonezu czy cukinii , po smażeniu zachwyci nas przyjemną konsystencją. Podobny efekt uzyskamy, ścierając świeże ziemniaki. Patent wprost ze wschodniej Polski sprawi, że kotlety będą lekkie, jak nigdy dotąd.

Przepis na aksamitne kotlety mielone z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

  • 2 duże ziemniaki

  • 2 jaja

  • 1 spora cebula

  • pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia

  • pęczek natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do dużej miski, wbijamy jajka. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Warzywa dodajemy do mięsa, a następnie wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy masę solą oraz pieprzem.

Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody i wyrabiamy ją dłonią, do czasu aż mięso przestanie się kleić. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

Smażymy je na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania ładnego złocistego koloru z obu stron. Podajemy z kaszą i z surówką np. czerwonej kapusty .

Ziemniaki starte na tarce
Dodanie startych ziemniaków do mięsa mielonego nada soczystości kotletom

Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy