Smakosze.pl
Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

canva/Tatiana Volgutova

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

7 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Mielone są szybkim, lecz trudnym w przygotowywaniu daniem obiadowym. Łatwo o błąd, który spowoduje, że wyjdą suche i będą się rozpadać. Jeżeli jednak do masy dodamy śmietanę, zwiększymy swoje szanse na uzyskanie delikatnych i soczystych kotlecików. Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się, jak wspaniałą konsystencję możecie uzyskać dzięki temu składnikowi.

Przepisów na mielone nie brakuje. Robiliście je już z pewnością z dodatkiem boczku czy aromatycznych pieczarek. Czas teraz na mniej oczywisty dodatek, który znakomicie wzbogaci smak, a przy tym pozytywnie wpłynie na teksturę kotletów. Śmietanę z pewnością macie w domu, więc nie zaszkodzi sprawdzić.

ciasto Snickers

Najlepszy przepis na ciasto Snickers bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatne mielone z dodatkiem śmietany

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego

  • 1 jajo

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżka śmietany

  • 3 gałązki koperku

  • 2 łyżki majeranku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Mięso umieszczamy w misce. Dodajemy do niego obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę, bułkę tartą i śmietanę. Dokładnie łączymy składniki.

Koperek siekamy i dodajemy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem, jeśli go używamy. Następnie formujemy płaskie, owalne kotlety i obtaczamy je w mące.

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Kotlety smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż z obu stron nabiorą pięknego złotego koloru. Podajemy najprościej — z surówką i purée ziemniaczanym. Smacznego.

Wskazówka: Jeżeli masa jest bardzo kleista, dodajecie więcej bułki tartej. Kotleciki możecie też wypełnić ugotowaną kaszą jaglaną — będą wtedy bardziej sycące.

Kotlety mielone w misce

Kotlety mielone będą soczyste jeśli dodacie do masy śmietany

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchcikgotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >