Smakosze.pl
Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

canva/Tatiana Volgutova

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

21 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Mielone są szybkim, lecz trudnym w przygotowywaniu daniem obiadowym. Łatwo o błąd, który spowoduje, że wyjdą suche i będą się rozpadać. Jeżeli jednak do masy dodamy śmietanę, zwiększymy swoje szanse na uzyskanie delikatnych i soczystych kotlecików. Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się, jak wspaniałą konsystencję możecie uzyskać dzięki temu składnikowi.

Przepisów na mielone nie brakuje. Robiliście je już z pewnością z dodatkiem boczku czy aromatycznych pieczarek. Czas teraz na mniej oczywisty dodatek, który znakomicie wzbogaci smak, a przy tym pozytywnie wpłynie na teksturę kotletów. Śmietanę z pewnością macie w domu, więc nie zaszkodzi sprawdzić.

ciasto Snickers

Najlepszy przepis na ciasto Snickers bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatne mielone z dodatkiem śmietany

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego

  • 1 jajo

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżka śmietany

  • 3 gałązki koperku

  • 2 łyżki majeranku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Mięso umieszczamy w misce. Dodajemy do niego obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę, bułkę tartą i śmietanę. Dokładnie łączymy składniki.

Koperek siekamy i dodajemy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem, jeśli go używamy. Następnie formujemy płaskie, owalne kotlety i obtaczamy je w mące.

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Kotlety smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż z obu stron nabiorą pięknego złotego koloru. Podajemy najprościej — z surówką i purée ziemniaczanym. Smacznego.

Wskazówka: Jeżeli masa jest bardzo kleista, dodajecie więcej bułki tartej. Kotleciki możecie też wypełnić ugotowaną kaszą jaglaną — będą wtedy bardziej sycące.

Kotlety mielone w misce

Kotlety mielone będą soczyste jeśli dodacie do masy śmietany

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchcikgotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >