Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek. Szybki, bez mielenia, bez pieczenia
Pasztet z drobiowych wątróbek jest prostym i smacznym smarowidłem do pieczywa. Domowa pasta z mięsa i warzyw doprawiona gałką muszkatołową, majerankiem i natką pietruszki smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt i jest o wiele zdrowsza i tańsza. Gotowe pasztety w puszkach czy słoikach nie są dobrym rozwiązaniem. W ich składzie znajdziemy między innymi duże ilości konserwantów i mięso oddzielone mechanicznie. Domowy pasztet z drobiowych wątróbek przygotujemy bardzo szybko i przede wszystkim ze składników, które doskonale znamy.
Pasztet z drobiowych wątróbek nie wymaga pieczenia. Mięso i warzywa smażymy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie blendujemy na gładką masę. W pasztecie domowej roboty nie może zabraknąć oczywiście przypraw. Gałka muszkatołowa, majeranek i natka pietruszki są absolutnie niezbędne.
Przed przygotowaniem pasztetu z drobiowych wątróbek musimy oczyścić i usmażyć wątróbkę. Nigdy nie doprawiajmy jej solą i pieprzem przez smażeniem lub w jego trakcie, ponieważ mięso zrobi się twarde i zepsuje smak pasztetu. Smarowidło doprawiamy, gdy połączymy wszystkie składniki.
Obłędny pasztet z drobiowych wątróbek bez pieczenia
Składniki:
-
500 g wątróbek drobiowych
-
2 większe cebule
-
2 ząbki czosnku
-
2 marchewki
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
szczypta suszonego majeranku
-
łyżka gałki muszkatołowej
-
sól, pieprz do smaku
-
4 łyżki oleju rzepakowego
-
3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
Jak przyrządzić smarowidło do chleba? Pasztet z wątróbek nie ma sobie równych
Marchewkę, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Wątróbkę opłucz, osącz, oczyść, usmaż na oleju i przełóż na talerz. Na patelni rozpuść masło lub rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę.
Dodaj marchewkę, czosnek i smaż kilka minut. Następnie wlej odrobinę wody i duś do miękkości. Mięso i warzywa przełóż do miski. Dodaj majeranek i gałkę muszkatołową, całość zblenduj na gładką masę.
Pasztet dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki na 8-10 godzin .
Przygotuj również wyśmienitą wątróbkę drobiową w jesiennej wersji z cebulą i gruszką. Wątróbkę możesz także upiec w piekarniku- tu poznasz przepis na wątróbkę pieczoną. Jest soczysta i pełna smaku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lepsze od chipsów krążki cebuli smażone w cieście. Idealna przegryzka nie tylko na Mundial
-
Rewelacyjna pasta z wędzonej makreli. 1 dodatek świetnie podbija jej smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama