Smakosze.pl Przepisy Ania Starmach podała przepis na sernik z 3 składników. Łatwiej się nie da
canva/bhofack2

Ania Starmach podała przepis na sernik z 3 składników. Łatwiej się nie da

14 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ania Starmach podała przepis na wyjątkowy sernik z 3 składników. Łatwiej już się nie da zrobić, tego uwielbianego ciasta, a zachwyca smakiem i puszystością. Do jego przygotowania Starmach używa serka, białej czekolady i jajek. I tym właśnie składnikom ciasto zawdzięcza wybitny smak i lekką konsystencję.

Przepisów na sernik jest niezwykle dużo, bo w wielu wariantach można to ciasto przygotować. Znane są serniki na kruchym spodzie, na ciastkach, bez spodu, a także sernik pieczony i na zimno. Każdy może więc wybrać swoją ulubioną wersję — delikatniejszą i bardziej puszystą albo cięższą i zwartą.

Przepis na sernik Ani Starmach zachwyca łatwością przygotowania. Trudno bowiem robić długo ciasto, które składa się z zaledwie trzech składników. A jak się okazuje, nic nie stoi na przeszkodzie, by taki właśnie sernik był doskonały w smaku i w strukturze.

Przepis na sernik Ani Starmach

Składniki:

  • 160 g białej czekolady

  • 160 g kremowego serka

  • 4 jajka

Przygotowanie szybkiego sernika

Czekoladę połam na kawałki, umieść w misce. Miskę zawieś nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuść czekoladę na parze. Przestudź ją, by nie była gorąca.

W tym czasie piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C, a małą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę wymieszaj z serkiem oraz z żółtkami. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.

Ciasto przelej do formy. Formę ustaw na blasze z piekarnika. Na blachę wylej szklankę gorącej wody. Sernik piecz 15 min w 170 st. C. Potem obniż temperaturę do 160 st. C i piecz 20 minut.

Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik jeszcze na 20 minut. Wtedy wyjmij sernik z piekarnika, wystudź go i udekoruj według uznania.

Po więcej przepisów na pyszne serniki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na sernik na herbatnikach , a także na sernik z ryżu .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy