Obłędnie puszysty sernik na herbatnikach. Nikt mu się nie oprze
Po sernik chętnie sięga wielu smakoszy. Ciasto zachwyci smakiem i delikatnością, jeśli do masy serowej dodamy pianę z białek. Prosta sztuczka sprawi, że deser będzie puszysty jak nigdy wcześniej. Nie kupicie takiego w żadnej cukierni — koniecznie spróbujcie.
Sernik można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy już jak go zrobić zarówno w wersji ekspresowej — z zaledwie 3 składników — jak i z doskonałym ciastem czekoladowym. Tym razem przedstawiamy sprawdzoną recepturę na rarytas na delikatnym spodzie z gotowych ciasteczek. Będzie pysznie.
Przepis na lekki sernik na herbatnikach
Składniki na spód:
75 g masła
1 opakowanie herbatników
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu wysokiej jakości
5 jaj
140 g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
Przygotowanie spodu:
Masło topimy w rondelku. W międzyczasie kruszymy herbatniki. Ciastka łączymy z tłuszczem, a powstałą masę wylepiany dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23 cm x 23 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm.
Przygotowanie masy serowej:
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie wlewamy do niego oddzielone od białek żółtka. Wsypujemy mąkę i miksujemy.
Gdy składniki się połączą, stopniowo — nie przerywając mieszania — dodajemy twaróg. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę. Ostrożnie łączymy je z masą serową. Całość przenosimy na spód.
Pieczenie sernika:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wstawiamy do niego sernik na 50-60 minut.
Gdy wierzch się ładnie zezłoci, wyłączamy grzanie. Delikatnie uchylamy drzwiczki urządzenia. Studzimy ciasto, a następnie przenosimy je do lodówki — najlepiej na 12 godzin.
Źródło zdjęcia: canva/Terence Miles Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby
Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista
Źródło: przyslijprzepis