Ania Starmach pokazała, w czym gotuje ziemniaki. Zapomnij o zwykłej wodzie
Gotowanie ziemniaków jest prostą czynnością. Wrzucamy warzywo do osolonego wrzątku i czekamy, aż zmięknie. Ania Starmach zamiast wody wybiera mleko kokosowe i aromatyczne przyprawy. Przygotujcie ziemniaki oraz kilka innych składników i koniecznie spróbujcie — smak jest nietuzinkowy.
Smaczne ziemniaki gotowane w mleku kokosowym z pewnością pokochają amatorzy wyrazistych smaków i kuchni indyjskiej. Mieszanka ostrej papryczki, imbiru, czosnku i kokosa świetnie pasuje do miękkiego kremowego warzywa. Razem tworzą niezapomnianą kombinację, której trudno się oprzeć.
Przepis na pyszne ziemniaki gotowane w mleku kokosowym
Składniki:
-
1 kg drobnych ziemniaków
-
1 litr mleka kokosowego
-
większy kawałek świeżego imbiru
-
3 papryczki chili
-
6 ząbków czosnku
-
4 cebulki szalotki
-
3 liście laurowe
-
1/3 łyżeczki kurkumy
-
świeża kolendra do podania (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Ania Starmach zdradziła znakomity patent na ziemniaki. Przygotowanie dania nie jest skomplikowane
Imbir rozdrabniamy, np. ścierając go na tarce o niezbyt dużych oczkach. Chili siekamy, usuwając jednocześnie pestki. Czosnek oraz szalotki obieramy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy na w dużym moździerzu z kurkumą — chcemy uzyskać gęstą pastę.
Mieszankę łączymy z mlekiem kokosowym i gotujemy przez kwadrans. W międzyczasie obieramy ziemniaki. Myjemy je, a następnie delikatnie nacinamy. Wrzucamy do sosu w garnku wraz z liśćmi laurowymi i gotujemy całość przez 35-45 minut pod przykryciem.
Pod koniec odkrywamy naczynie, by płyn nieco odparował. Sos doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Ziemniaki podajemy posypane świeżą kolendrą, jeśli ją lubimy. Smacznego.
Po pomysły na rarytasy z ziemniaków zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie pyszny patent na hiszpański omlet z ich dodatkiem. Być może też skuszą was znakomite ziemniaki przyrządzane po szwedzku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybki bigos w sam raz na ciepłe dni. Bez dodatku kiszonej kapusty
-
1 błąd i rosół skwaśnieje. Przestrzegały przed nim nasze babcie
-
Ewa Wachowicz robi zimne nóżki inaczej niż wszyscy. 1 szczegół powala na kolana
Źródło: pysznosci