Smakosze.pl
Hiszpański omlet z ziemniakami

canva/Eduardo Mendez

Hiszpański omlet z ziemniakami. Przepis krok po kroku

10 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Omlet jest lekkim i niezwykle smacznym daniem. Hiszpańska wersja z dodatkiem ziemniaków będzie również niezwykle sycąca. Kolorowa i pełna smaku kompozycja, która dziś proponujemy, będzie idealnym pomysłem zarówno na ciepłe śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Spodoba się wszystkim amatorom dań z ziemniakami. Koniecznie wypróbujcie.

Omlet można przyrządzić na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już niezwykle smakowitą recepturę na ten rarytas z dodatkiem śmietany, a także dobrze znaną wielu smakoszom słodką biszkoptową wersję. Dziś zachęcamy do sięgnięcia po mający korzenie w kuchni hiszpańskiej ziemniaczany specjał. Do masy dodamy jeszcze inne warzywa i zapieczemy. Będzie pysznie.

marynowane jajka

Intensywne w smaku marynowane jajka. Najważniejszym składnikiem jest sos sojowy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na sycący omlet hiszpański z ziemniakami

Składniki:

  • 4 jaja

  • pół szklanki mleka

  • 4 średniej wielkości ziemniaki

  • 2 większe pomidory

  • 1 mniejsza cukinia

  • 1 nieduża cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie omletu hiszpańskiego:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w plasterki. Cukinię płuczemy, a następnie kroimy ją w niezbyt grube talarki. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

Podsmażamy warzywo na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy cukinię. Po chwili wrzucamy również ziemniaki. W międzyczasie pomidory zalewamy wrzątkiem i usuwamy z nich skórkę.

Rozdrabniamy, przy okazji pozbywając się gniazd nasiennych. Dodajemy je do pozostałych warzyw na patelni. Jeszcze chwilę smażymy, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza.

Do miski wbijamy jaja. Dodajemy do nich mleko i ubijamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Masą zalewamy zawartość naczynia i pieczemy do momentu, gdy omlet się zetnie. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Hiszpański omlet z ziemniakami jest przepyszny

Hiszpański omlet z ziemniakami jest przepyszny

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >