Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hiszpański omlet z ziemniakami. Przepis krok po kroku

Hiszpański omlet z ziemniakami. Przepis krok po kroku

Hiszpański omlet z ziemniakami
canva/Eduardo Mendez

Omlet jest lekkim i niezwykle smacznym daniem. Hiszpańska wersja z dodatkiem ziemniaków będzie również niezwykle sycąca. Kolorowa i pełna smaku kompozycja, która dziś proponujemy, będzie idealnym pomysłem zarówno na ciepłe śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Spodoba się wszystkim amatorom dań z ziemniakami. Koniecznie wypróbujcie.

Omlet można przyrządzić na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już niezwykle smakowitą recepturę na ten rarytas z dodatkiem śmietany, a także dobrze znaną wielu smakoszom słodką biszkoptową wersję. Dziś zachęcamy do sięgnięcia po mający korzenie w kuchni hiszpańskiej ziemniaczany specjał. Do masy dodamy jeszcze inne warzywa i zapieczemy. Będzie pysznie.

Przepis na sycący omlet hiszpański z ziemniakami

Składniki:

  • 4 jaja

  • pół szklanki mleka

  • 4 średniej wielkości ziemniaki

  • 2 większe pomidory

  • 1 mniejsza cukinia

  • 1 nieduża cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie omletu hiszpańskiego:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w plasterki. Cukinię płuczemy, a następnie kroimy ją w niezbyt grube talarki. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

Podsmażamy warzywo na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy cukinię. Po chwili wrzucamy również ziemniaki. W międzyczasie pomidory zalewamy wrzątkiem i usuwamy z nich skórkę.

Rozdrabniamy, przy okazji pozbywając się gniazd nasiennych. Dodajemy je do pozostałych warzyw na patelni. Jeszcze chwilę smażymy, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza.

Do miski wbijamy jaja. Dodajemy do nich mleko i ubijamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Masą zalewamy zawartość naczynia i pieczemy do momentu, gdy omlet się zetnie. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Hiszpański omlet z ziemniakami jest przepyszny
Hiszpański omlet z ziemniakami jest przepyszny

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku