Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
Domowy tarty chrzan jest świetnym dodatkiem do wędlin i mięs. Pełen charakteru rarytas przygotowany według przepisu Ani Starmach zachwyci was prostotą. Warto zrobić go samodzielnie, bo bije na głowę wszystkie gotowe, kupowane w sklepach mieszanki.
Nie ma lepszego dodatku do mięs niż domowy tarty chrzan. Charakterny korzeń warto przygotować na świeżego i uzupełnić go jedynie o naprawdę niezbędne dodatki. Tak właśnie roi Ania Starmach, która podzieliła się swoim prostym i sprawdzonym sposobem na ten klasyczny przysmak.
Przepis na domowy tarty chrzan według Ani Starmach
Składniki:
-
3 średnie korzenie chrzanu
-
4 łyżki soku z cytryny
-
pół szklanki wrzątku
-
1,5 łyżeczki cukru
-
nieco soli
Jak zrobić domowy tarty chrzan? Ania Starmach ma niezawodny patent
Zaczynamy od przygotowania naczynia na nasz chrzan. Do większej miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Chrzan obieramy, po czym ścieramy go na tarce o większych oczkach wprost do naczynia. Energicznie mieszamy warzywo z płynem. Takie postępowanie zapobiegnie ściemnieniu wyrobu. Teraz całość doprawiamy cukrem i solą. Dokładnie mieszamy i zalewamy wrzątkiem. Domowy tarty chrzan jest gotowy do podania.
Wskazówka: jeśli nie macie pod ręką soku z cytryny, możecie wykorzystać ocet jabłkowy. Dodajcie taką samą ilość, a również zabezpieczy chrzan przed zmianą koloru.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania, do których z powodzeniem wykorzystacie domowy tarty chrzan. Wypróbujcie przepis na smakowite ozorki w pełnym charakteru sosie albo wyrazistą surówkę z pora i marchewki . Będzie pysznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę
-
Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski
Źródło: aniastarmach