Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak skutecznie i szybko zmielić mięso? Dzięki naszym poradom każda kiełbasa czy kotlet mielony wyjdą idealnie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.08.2022 15:36

Jak skutecznie i szybko zmielić mięso? Dzięki naszym poradom każda kiełbasa czy kotlet mielony wyjdą idealnie

Jak skutecznie i szybko zmielić mięso? Dzięki naszym poradom każda kiełbasa czy kotlet mielony wyjdą idealnie
canva/Ekaterina-84

Z mięsa mielonego przygotujemy między innymi wyśmienite kotlety i domową kiełbasę. Nie wszyscy wiedzą jednak, że samo mielenie ma wpływ na smak całego dania. Jak zmielić mięso? Konieczne jest oddzielenie chudego mięsa od tłustego, to sekret soczystych i najlepszych potraw.

Wiele osób kupuje gotowe mięso mielone na kotlety lub inne dania. Gotowy produkt znacznie ułatwia pracę, jednak obiad nie będzie już tak smaczny, soczysty i pełen aromatu. Mielenie mięsa nie zajmuje wiele czasu, warto więc samemu je przygotować. Jak zmielić mięso?

Niezależnie od tego, czy korzystasz z ręcznej, czy elektrycznej maszynki, upewnij się, że ostrza są dobrze naostrzone. To bardzo ułatwi pracę, a mięso po zmieleniu będzie siekane, nie zmiażdżone. Maszynka ręczna i elektryczna równie dobrze siekają mięso, więc wybór maszynki nie ma znaczenia.

Jak zmielić mięso na kotlety mielone, czy kiełbasę? Wystarczy jeden prosty trik, a mięso będzie soczyste, delikatne, puszyste i pełne smaku. Do kotletów mielonych najlepsza będzie karkówka wieprzowa, dowiedz się, dlaczego.

Jak zmielić mięso? Dzięki naszym poradom każda kiełbasa czy kotlet wyjdą idealnie

Przed mieleniem zawsze dokładnie umyj kawałki mięsa, odsącz i oczyść je z błonek, ścięgien i odkrój tłuste części. Chude mięso przełóż do jednej miski, tłuste do drugiej. Tłuste i chude mięso zmiel osobno, a po zmieleniu nie łącz ich od razu.

Masę z chudego mięsa posól i zacznij wyrabiać ręcznie, żeby była pulchna i zwiększyła objętość. Dopiero wtedy wymieszaj ją z tłustym mięsem i ponownie wyrabiaj, dodając jajko, kajzerkę, startą cebulę i inne dodatki.

Tak przygotowana masa z mięsa mielonego będzie puszysta, delikatna i pyszna. Przygotujesz z niej najlepsze kotlety mielone lub kiełbasę.

Jakie mięso będzie najlepsze do kotletów mielonych?

Kotlety mielone można przygotować z niemal każdego kawałka wieprzowiny lub indyka. Najlepsze kotlety jednak uzyskasz, kiedy zmielisz karkówkę wieprzową. Łopatka również nadaje się na kotlety, jednak jej mięso jest o wiele chudsze, przez co danie będzie dość suche.

Karkówka, dzięki zawartości włókien i tłuszczu, będzie idealnym mięsem do kotletów mielonych. Karkówkę zmiel w maszynce do mięsa, oddzielając wcześniej chude mięso od tłustego, następnie wyrabiaj i połącz. W ten sposób kotlety będą soczyste i pełne smaku.

Dowiedz się również, kiedy solić rybę, aby zachowała smak i czego nie robić podczas smażenia wątróbki. W artykule znajdziesz również przepis na najsmaczniejszą wątróbkę drobiową.

Mięso mielone
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyślij przepis