Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.08.2022 20:39

Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę

Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę
canva/kwasny221

Domowa zupa ogórkowa to jedna z zup, które można jeść dziennie. Babcia Gramolka do zupy zamiast ziemniaków dodaje ryż. Podsmaża również starte ogórki na maśle, dzięki czemu ogórkowa nabiera fenomenalnego smaku.

Zupa ogórkowa z domowych ogórków kiszonych to pomysł na przepyszny, rodzinny obiad. Do zupy ogórkowej zamiast ziemniaków dodaj ryż- zupa będzie jeszcze smaczniejsza, a Ty zaoszczędzisz sporo czasu.

Sekretem doskonałej zupy ogórkowej jest odpowiednie przygotowanie ogórków kiszonych. Babcia Gramolka starte ogórki przesmaża na niewielkiej ilości masła. To prosty sposób, dzięki któremu zupa ma jeszcze pełniejszy smak. Zupę po ugotowaniu zabiel śmietaną i oprósz posiekanym koperkiem, a każdy będzie prosił o dokładkę.

Do zupy ogórkowej wlej również niewielką ilość wody po kiszonych ogórkach. Woda wzmocni kwaskowaty smak, a całe danie będzie totalnym hitem na Twoim stole. Podstawą zupy jest oczywiście aromatyczny wywar z mięsa i warzyw rosołowych.

Zupa ogórkowa z ryżem, każdy będzie prosił o dokładkę

Składniki:

  • większe udko z kurczaka

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula

  • torebka ryżu białego

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 6- 7 ogórków kiszonych

  • pół szklanki wody po ogórkach kiszonych

  • sól, pieprz

  • szczypta majeranku suszonego

  • śmietana 18% do zabielenia

  • koperek do podania

  • łyżka masła do smażenia

Jak ugotować najlepszą zupę ogórkową z ryżem?

Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler i pietruszkę włóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, zwiększ minimalnie ogień, wsyp szczyptę majeranku suszonego i gotuj około godzinę.

Po tym czasie wyjmij warzywa i pokrój je w kostkę, następnie przełóż je do wywaru, dodaj również surowy ryż i gotuj, aż się ugotuje. W tym czasie na tarce zetrzyj ogórki kiszone, odsącz je z wody i przesmaż na maśle.

Gdy ryż będzie miękki, dodaj do zupy ogórki, wlej wodę po ogórkach i gotuj kolejne 4- 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, zabiel śmietaną, oprósz posiekanym koperkiem i podaj, smacznego.

Zupa ogórkowa będzie najsmaczniejsza, kiedy przygotujesz je z domowych ogórków kiszonych- tu poznasz przepis z 1895 roku na ogórki z liśćmi dębu i wiśni. Z dodatkiem ogórków kiszonych przygotujesz również przepyszne kotlety mielone, rodzina będzie zachwycona.

Zupa ogórkowa
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie