Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.08.2022 18:22

Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski

Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski
canva/Igor Ploskin

Cukinia w panierce jest prostą i smaczną przekąską dla całej rodziny. Cukinia jest bardzo chrupiąca, a jeden dodatek sprawi, że wszyscy będą zachwyceni. Do bułki tartej dodaj starty parmezan, a cukinia będzie absolutnym hitem letnich przekąsek.

Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem, z którego przygotujemy wiele pyszności dla całej rodziny. Placuszki z cukinii, leczo, cukinia faszerowana to tylko niektóre propozycje na świetny obiad. Cukinia sprawdzi się równie dobrze jako przekąska, która podbije serce każdego smakosza.

Cukinia w panierce to rewelacyjna przekąska, której przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut. Przed panierowaniem musimy jedynie pamiętać, aby posolić plasterki warzywa i odstawić na chwilę, żeby puściły sok. To prosty trik, dzięki któremu cukinia będzie doskonale chrupiąca.

Do cukinii w panierce możemy podać również ulubione sosy, np. czosnkowy, koperkowy, salsę lub zjeść samodzielnie. Cukinia smażona smakuje równie dobrze z kwaśną śmietaną. Kluczowym składnikiem jest parmezan, który gwarantuje doskonały smak.

Cukinia w chrupiącej panierce z dodatkiem parmezanu

Składniki:

  • 2 średnie cukinie

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • 3- 4 jajka

  • sól, pieprz

  • 3/4 szklanki startego parmezanu

  • olej do smażenia

Jak zrobić cukinię w chrupiącej panierce? Cukinia panierowana jest świetną przekąską dla każdego

Cukinię umyj, osusz i pokrój na plasterki o grubości 1 cm, każdy plasterek oprósz solą z dwóch stron i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj trzy głębokie talerze: do jednego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka i wymieszaj je ze szczyptą pieprzu.

Do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą i wymieszaj go z parmezanem. Cukinię osusz ręcznikiem papierowym i panieruj kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce wymieszanej z serem.

Cukinię smaż na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Podaj na ciepło jako przekąskę z ulubionym sosem, lub kwaśną śmietaną.

Pomysł na danie z cukinią? Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i serem feta. Doskonałym i lekkim daniem są również placki z cukinii, podaj je z wędzonym łososiem i gęstym jogurtem naturalnym z koperkiem, smacznego.

Cukinia w panierce
canva/ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: detamojapasja