Smakosze.pl Przepisy Ania zdradziła, jak zrobić czekoladowy biszkopt. Sekretem są 3 łyżki pewnego produktu
canva/sal61

Ania zdradziła, jak zrobić czekoladowy biszkopt. Sekretem są 3 łyżki pewnego produktu

18 lipca 2022

Biszkopt jest lekkim i pełnym smaku ciastem, które doskonale smakuje z wieloma dodatkami. Przepis Ani pomoże wam przygotować pyszną czekoladową wersję tego rarytasu. Wystarczy wsypać trzy łyżki kakao, by odmienić ten prosty deser. Spróbujecie?

Biszkopt czekoladowy, podobnie jak klasyczny, może stanowić bazę do przyrządzania tortów . Podany solo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną też będzie smaczny. Przekonajcie się sami, jak proste i satysfakcjonujące jest to ciasto.

Przepis na wyśmienity biszkopt czekoladowy

Składniki:

  • 6 średnich jaj

  • 120 g mąki pszennej tortowej

  • 140 g drobnego cukru

  • 3 łyżki kakao

  • 5 łyżek zimnej wody

Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 stopni Celsjusza. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i kakao. Mieszamy je ze sobą przy pomocy łyżki.

W osobnym naczyniu, najlepiej w misie miksera, umieszczamy cukier oraz jajka. Ubijamy je razem do czasu, aż cukier się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pod koniec dodajemy wodę i szybko łączymy ją z powstałą pianą.

Kolejnym krokiem jest połączenie jej z mąką i kakao. Najlepiej zrobić to wsypując po dwie łyżki mieszanki suchych składników i mieszając ciasto przy pomocy szpatułki.

Gotowe ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Biszkopt czekoladowy pieczemy 40 - 50 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić, czy dobrze się wypiekł, wbijając delikatnie patyczek w ciasto. Jeśli po wyjęciu jest suchy, deser jest gotowy.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone receptury na pyszne desery. W tym artykule zdradzamy prosty przepis na sernik z trzech składników . Ten natomiast zawiera prosty patent na szybką szarlotkę .

Biszkopt czekoladowy spodoba się niejednemu amatorowi słodkości
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy