Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.07.2022 18:37

Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników

Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
canva/piyato

Pieczony kurczak, schab, czy smażona wołowina aż prosi się o polanie gęstym, aromatycznym sosem. Sos do mięsa z niczego przygotujesz ekspresowo, a efekt zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis na najbogatszy sos do mięsa z niczego.

Pomysł na najsmaczniejszy sos? Przygotuj go z tłuszczu i kilku innych składników. Koniec z gotowymi sosami z torebki, domowy sos do mięsa smakuje obłędnie i jest przygotowany wyłącznie z naturalnych produktów bez dodatku sztucznych wzmacniaczy smaku.

Po smażeniu lub pieczeniu mięsa zawsze zostaje tłuszcz i to właśnie on będzie bazą naszego sosu. Konieczna jest również cebula, zioła, przyprawy, śmietana i odrobina mąki. Sos do mięsa z niczego będzie gotowy w kilka minut i doskonale podkreśli smak całej potrawy.

Sekretem doskonałego smaku jest podsmażenie cebuli na tłuszczu razem z liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem i majerankiem. Cebula i wszystkie zioła rewelacyjnie łączą się z wyraźnym smakiem mięsnych dań, sprawiając, że cały obiad za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.

Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych składników

Składniki:

  • tłuszcz, który został po smażeniu lub pieczeniu mięsa

  • cebula

  • szczypta lubczyku suszonego

  • szczypta majeranku

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 1- 2 łyżki mąki

  • około 100 ml śmietany 18%

  • 100 ml zimnej wody

Jak zrobić sos do mięsa z niczego? Będzie idealny do wieprzowiny, wołowiny i drobiu

Posiekaj cebulę i zeszklij ją na tłuszczu z mięsa, dodając na patelnię liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę lubczyku i majeranku. W tym czasie śmietanę wymieszaj z mąką i 100 ml zimnej wody.

Gdy cebula się zeszkli, wlej przygotowaną śmietanę z mąką na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż sos się zagęści, a wszystkie składniki dobrze połączą. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj.

Sos do mięsa będzie idealny do pieczonego kurczaka, pieczonego schabu, wołowiny. Danie koniecznie podaj z ulubioną surówką, kiszonymi ogórkami lub burakami, smacznego.

Sos do mięsa z niczego
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl