Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
Pieczony kurczak, schab, czy smażona wołowina aż prosi się o polanie gęstym, aromatycznym sosem. Sos do mięsa z niczego przygotujesz ekspresowo, a efekt zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis na najbogatszy sos do mięsa z niczego.
Pomysł na najsmaczniejszy sos? Przygotuj go z tłuszczu i kilku innych składników. Koniec z gotowymi sosami z torebki, domowy sos do mięsa smakuje obłędnie i jest przygotowany wyłącznie z naturalnych produktów bez dodatku sztucznych wzmacniaczy smaku.
Po smażeniu lub pieczeniu mięsa zawsze zostaje tłuszcz i to właśnie on będzie bazą naszego sosu. Konieczna jest również cebula, zioła, przyprawy, śmietana i odrobina mąki. Sos do mięsa z niczego będzie gotowy w kilka minut i doskonale podkreśli smak całej potrawy.
Sekretem doskonałego smaku jest podsmażenie cebuli na tłuszczu razem z liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem i majerankiem. Cebula i wszystkie zioła rewelacyjnie łączą się z wyraźnym smakiem mięsnych dań, sprawiając, że cały obiad za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.
Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych składników
Składniki:
tłuszcz, który został po smażeniu lub pieczeniu mięsa
cebula
szczypta lubczyku suszonego
szczypta majeranku
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
1- 2 łyżki mąki
około 100 ml śmietany 18%
100 ml zimnej wody
Jak zrobić sos do mięsa z niczego? Będzie idealny do wieprzowiny, wołowiny i drobiu
Posiekaj cebulę i zeszklij ją na tłuszczu z mięsa, dodając na patelnię liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę lubczyku i majeranku. W tym czasie śmietanę wymieszaj z mąką i 100 ml zimnej wody.
Gdy cebula się zeszkli, wlej przygotowaną śmietanę z mąką na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż sos się zagęści, a wszystkie składniki dobrze połączą. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj.
Sos do mięsa będzie idealny do pieczonego kurczaka, pieczonego schabu, wołowiny. Danie koniecznie podaj z ulubioną surówką, kiszonymi ogórkami lub burakami, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajecznica po góralsku nasyci na długie godziny. Kluczowe są 2 składniki
Jak najszybciej i najlepiej odgrzać pierogi? 1 sposób zachwyci wszystkie gospodynie
Źródło: mojegotowanie.pl