Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smakowite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Prosty sposób na tani i pyszny obiad

Smakowite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Prosty sposób na tani i pyszny obiad

Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
canva/FSerega

Kotlety z ziemniaka są smacznym, prostym w przygotowaniu i niedrogim daniem. Dodatek sosu z pieczarek sprawia, że danie mimo swojego nieskomplikowanego składu zachwyca bogatym aromatem. Spróbujcie, a pokochacie je od pierwszego kęsa. Wasza rodzina z pewnością poprosi o dokładki.

Kotlety warzywne są świetną alternatywą dla mięsnych rarytasów. Po doskonałym przepisie na mielone marchewkowe czy specjał z kalafiora nadszedł czas na recepturę wykorzystującą jeszcze bardziej swojskie warzywo. Ziemniaki usmażone w pysznej panierce będą smakowały idealnie z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Składniki na kotlety:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 większa cebula

  • 2 jaja

  • pół pęczka świeżej natki pietruszki

  • 3 łyżki bułki tartej + do panierowania kotletów

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 450 g pieczarek

  • 1 średnia cebula

  • 1,5 szklanki śmietany 30%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie sosu z pieczarek:

Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i podsmażamy na nim cebulę. Gdy warzywo stanie się szkliste, wrzucamy grzyby.

Redukujemy je, a następnie wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy do czasu, aż nieco zgęstnieje. Na koniec sos doprawiamy solą oraz pieprzem. Polewamy nim kotlety ziemniaczane.

Przygotowanie kotletów:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Rozdrabniamy je przy pomocy praski na purée. Studzimy. Cebule obieramy, siekamy, a następnie szklimy ją na niewielkiej ilości oleju.

Natkę pietruszki siekamy. Warzywa dodajemy do wystudzonych ziemniaków. Wbijamy jaja. Wsypujemy również bułkę tartą oraz nieco soli i pieprzu. Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią na jednolite ciasto.

Formujemy z niego okrągłe, nieco spłaszczone kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy do zrumienienia — po około 4 minut na stronę.

Gotowe rarytasy przenosimy na talerze wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób usuniemy nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem. Smacznego.

Wskazówka: danie można niezwykle łatwo zweganizować. Wystarczy, zamiast jaj użyć kleiku z siemienia lnianego (2 łyżki zmielonych ziaren i 6 łyżek wrzątku), a klasyczną śmietanę zastąpić produktem sojowym.

Sos z pieczarek pasuje doskonale do kotletów ziemniaczanych
Sos z pieczarek pasuje doskonale do kotletów ziemniaczanych

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Tagi: Obiad