Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.07.2022 20:44

Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler

Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
canva/kwasny221

Zupa ogórkowa jest pomysłem na pyszny, lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnej zupy jest odpowiednie przygotowanie ogórków i aromatyczne przyprawy. Poznaj przepis na zupę ogórkową bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler.

Zupę ogórkową zawsze gotuję na kawałku udka z kurczaka, dzięki któremu wywar jest bardzo aromatyczny. Dodaję również włoszczyznę i ziemniaki, nigdy natomiast nie dodaję do zupy kostki rosołowej i nie zabielam jej śmietaną.

Zamiast kostki, która jest sztucznym produktem, dodaję suszony majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i dużą ilość świeżego koperku. Te przyprawy w zupełności wystarczą, aby wywar był niezwykle esencjonalny. Do zupy ogórkowej dodaję również niewielką ilość wody po ogórkach kiszonych, ponieważ genialnie wzmacnia smak.

Sekretem doskonałej zupy ogórkowej bez śmietany, jest odpowiednie przygotowanie ogórków- starte ogórki podsmażam na maśle i dodaję do wywaru na sam koniec. Nigdy nie dodawaj ogórków i wody po ogórkach wcześniej, ponieważ ziemniaki się nie ugotują.

Przepis na zupę ogórkową bez śmietany

Składniki na około 4 porcje:

  • udko z kurczaka

  • 5 ogórków kiszonych

  • pół szklanki wody po ogórkach kiszonych

  • cebula

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 3 młode ziemniaki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • szczypta majeranku suszonego

  • koperek

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka masła

Jak ugotować zupę ogórkową bez śmietany?

Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Wyjmij je łyżką cedzakową, następnie dodaj całą cebulę, kawałek selera, marchewki i pietruszkę i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Wyjmij marchewki, pietruszkę i seler, pokrój je w kostkę, włóż do garnka. Dodaj również obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, szczyptę majeranku i gotuj około 15 minut, żeby ziemniaki się ugotowały.

W tym czasie ogórki kiszone zetrzyj na tarce i podsmaż na maśle. Gdy ziemniaki będą już miękkie, do wywaru dodaj ogórki, wlej wodę po ogórkach i gotuj kolejne 2-3 minuty. Zupę ogórkową solidnie oprósz posiekanym koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Zupa ogórkowa będzie najsmaczniejsza, kiedy ugotujesz ją z domowych ogórków- tu poznasz niezawodny przepis na ogórki kiszone z dodatkiem liści wiśni i porzeczki, wychodzą za każdym razem.

Ogórki kiszone do zupy ogórkowej bez śmietany
canva/bit245

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku, kwestiasmaku

Tagi: Zupa Danie Obiad