Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
Zupa ogórkowa jest pomysłem na pyszny, lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnej zupy jest odpowiednie przygotowanie ogórków i aromatyczne przyprawy. Poznaj przepis na zupę ogórkową bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler.
Zupę ogórkową zawsze gotuję na kawałku udka z kurczaka, dzięki któremu wywar jest bardzo aromatyczny. Dodaję również włoszczyznę i ziemniaki, nigdy natomiast nie dodaję do zupy kostki rosołowej i nie zabielam jej śmietaną.
Zamiast kostki, która jest sztucznym produktem, dodaję suszony majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i dużą ilość świeżego koperku. Te przyprawy w zupełności wystarczą, aby wywar był niezwykle esencjonalny. Do zupy ogórkowej dodaję również niewielką ilość wody po ogórkach kiszonych, ponieważ genialnie wzmacnia smak.
Sekretem doskonałej zupy ogórkowej bez śmietany, jest odpowiednie przygotowanie ogórków- starte ogórki podsmażam na maśle i dodaję do wywaru na sam koniec. Nigdy nie dodawaj ogórków i wody po ogórkach wcześniej, ponieważ ziemniaki się nie ugotują.
Przepis na zupę ogórkową bez śmietany
Składniki na około 4 porcje:
udko z kurczaka
5 ogórków kiszonych
pół szklanki wody po ogórkach kiszonych
cebula
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera
3 młode ziemniaki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
szczypta majeranku suszonego
koperek
sól, pieprz do smaku
łyżka masła
Jak ugotować zupę ogórkową bez śmietany?
Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Wyjmij je łyżką cedzakową, następnie dodaj całą cebulę, kawałek selera, marchewki i pietruszkę i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Wyjmij marchewki, pietruszkę i seler, pokrój je w kostkę, włóż do garnka. Dodaj również obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, szczyptę majeranku i gotuj około 15 minut, żeby ziemniaki się ugotowały.
W tym czasie ogórki kiszone zetrzyj na tarce i podsmaż na maśle. Gdy ziemniaki będą już miękkie, do wywaru dodaj ogórki, wlej wodę po ogórkach i gotuj kolejne 2-3 minuty. Zupę ogórkową solidnie oprósz posiekanym koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Zupa ogórkowa będzie najsmaczniejsza, kiedy ugotujesz ją z domowych ogórków- tu poznasz niezawodny przepis na ogórki kiszone z dodatkiem liści wiśni i porzeczki, wychodzą za każdym razem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
Ogórki kiszone w koreańskim stylu. Niebanalny pomysł na pyszną przekąskę
Źródło: doradcasmaku, kwestiasmaku