Smakosze.pl Przepisy Anna Lewandowska robi kotlety mielone inaczej niż wszyscy. Wszystko przez 2 składniki
canva/Mykola Lunov; TRICOLORS/East News

Anna Lewandowska robi kotlety mielone inaczej niż wszyscy. Wszystko przez 2 składniki

1 lipca 2022

Kotlety mielone mogą być lekkie. Anna Lewandowska przyrządza je z delikatnego mięsa drobiowego, które łączy z burakiem i kurkumą. Te dwa składniki sprawiają, że masa jest pełna smaku, lekko pikantna i wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?

Kotlety mielone Anny Lewandowskiej są soczyste i aromatyczne. Gwiazda dodaje do mięsa buraki i kurkumę, dzięki czemu całość nabiera charakteru i lekkości. Jeżeli zdecydujecie się na ich upieczenie, przyrządzicie niezwykle zdrowe danie obiadowe.

Przepis na kotlety mielone według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka

  • 200 g buraków ugotowanych na parze

  • 1 łyżka oliwy z oliwek + do smażenia

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu cayenne

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie kotletów mielonych według Anny Lewandowskiej:

Buraki szorujemy, obieramy je ze skórki. Warzywo ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Umieszczamy je w misce, po czym dodajemy mięso mielone przyprawy oraz oliwę.

Wyrabiamy masę, a gdy będzie jednolita, formujemy z niej niewielkie, lekko spłaszczone kulki. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy. Kotlety mielone smażymy na średnim ogniu około 4 minut na stronę.

Możemy je również upiec w piekarniku, rozgrzewając go wcześniej do 180 stopni Celsjusza. Będą gotowe po 45 minutach. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.

Inne pomysły na lekkie kotlety mielone znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule zdradzamy niezawodny przepis na rarytas z marchewki . Ten natomiast zawiera wskazówki dotyczące przygotowania kotletów z cukinii .

Kotlety mielone Anny Lewandowskiej są znakomite
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy