Anna Lewandowska robi kotlety mielone inaczej niż wszyscy. Wszystko przez 2 składniki
Kotlety mielone mogą być lekkie. Anna Lewandowska przyrządza je z delikatnego mięsa drobiowego, które łączy z burakiem i kurkumą. Te dwa składniki sprawiają, że masa jest pełna smaku, lekko pikantna i wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?
Kotlety mielone Anny Lewandowskiej są soczyste i aromatyczne. Gwiazda dodaje do mięsa buraki i kurkumę, dzięki czemu całość nabiera charakteru i lekkości. Jeżeli zdecydujecie się na ich upieczenie, przyrządzicie niezwykle zdrowe danie obiadowe.
Przepis na kotlety mielone według Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego z indyka
-
200 g buraków ugotowanych na parze
-
1 łyżka oliwy z oliwek + do smażenia
Przyprawy:
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
-
1 łyżeczka tymianku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie kotletów mielonych według Anny Lewandowskiej:
Buraki szorujemy, obieramy je ze skórki. Warzywo ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Umieszczamy je w misce, po czym dodajemy mięso mielone przyprawy oraz oliwę.
Wyrabiamy masę, a gdy będzie jednolita, formujemy z niej niewielkie, lekko spłaszczone kulki. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy. Kotlety mielone smażymy na średnim ogniu około 4 minut na stronę.
Możemy je również upiec w piekarniku, rozgrzewając go wcześniej do 180 stopni Celsjusza. Będą gotowe po 45 minutach. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Inne pomysły na lekkie kotlety mielone znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule zdradzamy niezawodny przepis na rarytas z marchewki . Ten natomiast zawiera wskazówki dotyczące przygotowania kotletów z cukinii .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
-
Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
-
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Źródło: kuchnia.wp