Smakosze.pl Przepisy Aromatyczna, cudownie rozgrzewająca kawa od Ani Lewandowskiej
canva/longtaildog; TRICOLORS/East News

Aromatyczna, cudownie rozgrzewająca kawa od Ani Lewandowskiej

29 grudnia 2021

Po kawę zwykle sięgamy rankiem, gdy chcemy się pobudzić do działania. Anna Lewandowska proponuje, by aromatyczne ziarna zagotować z dodatkiem przypraw korzennych i miodu. Taki napój powinien nas rozgrzać i wesprzeć organizm w walce z przeziębieniem. Spróbujcie koniecznie.

Sposobów na przyrządzenie smacznej i pobudzającej kawy, która dodatkowo pozytywnie wpłynie na nasz dobrostan, jest kilka. Zdradzaliśmy wam już, czym jest kawa kuloodporna i jaki wpływ na zdrowie ma dodatek kurkumy i goździków . Tym razem wracamy z pomysłem Anny Lewandowskiej inspirowanym chińską teorią Pięciu Przemian. Skusicie się?

Przepis na rozgrzewającą kawę od Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 łyżeczki zmielonej kawy

  • 1,5 szklanki wody

  • szczypta imbiru

  • szczypta cynamonu

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

W garnuszku zagotowujemy wodę i dodajemy zmieloną kawę. Następnie wsypujemy cynamon i imbir. Na koniec mieszankę uzupełniamy o kakao.

Ważne, by dodać kakao wykorzystywane do przyrządzania wypieków, czyli deserowe. Nie może to być rozpuszczalny miks z dodatkami. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 minut.

Garnek odstawiamy na chwilę, aby fusy opadły na dno . Zlewamy napar do kubka i dodajemy miodu, jeśli chcemy, by kawa była słodka. Smacznego. Ważne: Pięć Przemian zaleca, by kawy nie słodzić cukrem. Nie wolno również dodawać mleka. Składniki te utrudniają trawienie napoju.

Kawa ziarnista mielona
Mielona kawa zagotowana z przyprawami smakuje przepysznie

Źródło zdjęcia: canva/gyro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy