Aromatyczna kapusta zasmażana po góralsku. Wyróżnia ją 1 uwielbiany składnik
Kapusta zasmażana jest jednym z często podawanych dodatków do obiadu. Wersja góralska — zawierająca aromatyczny wędzony boczek — z pewnością przypadnie do gustu amatorom klasyki polskiej kuchni. Tak przyrządzone warzywo zachwyca niezwykłym aromatem. Spróbujecie?
Jeśli macie ochotę na kremową, zachwycającą smakiem kapustę zasmażaną, góralska wersja z boczkiem wędzonym jest tym, czego szukacie. Receptura jest niezwykle prosta, a efekty zachwycą nawet najbardziej wybrednych. Równie pysznego dodatku do obiadu dawno nie jedliście.
Przepis na kapustę zasmażaną po góralsku
Składniki:
-
1 kg kapusty kiszonej
-
400 g boczku wędzonego
-
3-4 większe cebule
-
2 łyżki mąki pszennej
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
2-3 liście laurowe
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy lub smalec do smażenia (opcjonalnie)
-
woda
Jak zrobić kapustę zasmażaną po góralsku?
Kapustę kiszoną siekamy i umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy ją wodą, mieszamy i odlewamy płyn. Zabieg ten pozwoli usunąć nadmiar kwasu z warzywa. Do garnka wlewamy szklankę wody i wrzucamy przyprawy.
Kapustę doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem około 35 minut. W tym czasie warzywo powinno zmięknąć. Jeśli będzie to koniecznie, podlewamy je wodą — niewielka ilość płynu powinna być obecna na dnie garnka przez cały czas.
Cebule obieramy i siekamy. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z grubszym dnem i podgrzewamy go, aż wytopi się tłuszcz. Wtedy dodajemy cebulę. Całość smażymy, aż warzywo się zeszkli.
W razie potrzeby podczas smażenia dodajemy nieco tłuszczu, by zawartość patelni nie przywarła do dna. Na koniec do boczku i cebuli dodajemy mąkę i mieszamy — niech połączy się z tłuszczem i delikatnie zrumieni. Zawartość patelni przenosimy do garnka z kapustą i wlewamy szklankę wody.
Zagotowujemy i mieszamy — całość zgęstnieje. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Kapusta zasmażana jest gotowa do podania. Doskonale smakuje z kotletem schabowym oraz z karkówką .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Uwielbiasz galaretkowiec? Zamiana jednego składnika sprawi, że będzie mniej kaloryczny
-
Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z kapusty. Bije na głowę nawet Gessler
-
Dlaczego niektóre jajka mają podwójne żółtko? Odpowiedź zaskakuje