Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kotlety schabowe jak za dawnych lat. Pamiętaj o 1 zasadzie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.07.2022 08:41

Przepis na kotlety schabowe jak za dawnych lat. Pamiętaj o 1 zasadzie

Przepis na kotlety schabowe jak za dawnych lat. Pamiętaj o 1 zasadzie
canva/Jan Mach

Pomysł na pyszny i szybki obiad? Przygotuj kotlety schabowe jak za dawnych lat. Kotlety są soczyste, świetnie oprawione i mają grubą, chrupiącą panierkę. Schabowe to klasyczne danie, które od lat gości na naszych stołach, jednak nie jest to polska potrawa.

Karolina znalazła przepis swojej babci na kotlety jak za dawnych lat. Schab bez kości przygotowany według tradycyjnej receptury wprost rozpływa się w ustach. Pamiętaj, że każdy kawałek mięsa musi być dobrze rozbity, żeby kotlet nie był twardy.

Mięso w panierce smaż przez 3-4 minuty na stronę, na złoty kolor. Jeśli przeciągniesz je na patelni, schab będzie wysuszony, a panierka spalona. Kotlety schabowe jak za dawnych lat muszą być idealnie rozbite i smażone na smalcu, takich schabowych jeszcze nie jadłeś.

Kotlety schabowe jak za dawnych lat są rewelacyjne w smaku. Sekretem jest podwójna panierka z bułki tartej. Musimy pamiętać jednak, żeby za każdym razem strząsnąć nadmiar bułki. Kotlety smażmy na smalcu- nie ma lepszego tłuszczu do schabowych.

Kotlety schabowe nie są typowym, polskim daniem. Historia schabowego sięga XII wieku, kiedy to zaczęto przygotowywać go z kością w Saksonii, później natomiast austriaccy kucharze zmodyfikowali przepis i tak oto powstał klasyczny sznycel w panierce z jajka, bułki tartej i smażony na smalcu.

Przepis na kotlety schabowe jak za dawnych lat

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • szklanka bułki tartej

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • smalec do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe jak za dawnych lat?

Każdy kawałek schabu rozbij tłuczkiem na cienki kotlet, oprósz solą i pieprzem. Kotlety panieruj najpierw w bułce tartej, później w rozmąconych jajkach i ponownie w bułce.

Strząśnij nadmiar panierki i smaż na rozgrzanym smalcu przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Kotlety możesz podać tradycyjnie z ziemniakami tłuczonymi i kapustą zasmażaną z kminkiem lub ogórkiem kiszonym.

Możesz również przygotować do nich ziemniaki opiekane i lekką surówkę z młodej kapusty lub sałatkę z warzyw sezonowych, smacznego.

Panierowanie kotleta schabowego
canva/GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujwstylueko.pl, dobrowolscy.pl