Smakosze.pl Przepisy Aromatyczna pasta do kanapek na bazie suszonych pomidorów
canva/Al Gonzalez

Aromatyczna pasta do kanapek na bazie suszonych pomidorów

8 stycznia 2022

Znudziły wam się kanapki z serem i szynką? Mamy dla was rewelacyjną pastę do chleba, która odmieni wasze śniadania. Połączcie serek z suszonymi pomidorami i oliwkami, a smak naprawdę was zachwyci. Koniecznie spróbujcie tego rarytasu.

Proponowaliśmy wam już pastę kanapkową z makreli i ogórka kiszonego oraz pyszny domowy smalec . Tym razem wracamy z przepisem, który zachwyci wegetarian. Kremowy serek kanapkowy nabierze wyjątkowego aromatu, gdy dodacie do niego suszonych pomidorów.

Przepis na wyśmienitą pastę z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 200 g sera typu feta

  • 5 sztuk pomidorów suszonych z oleju

  • 5 czarnych oliwek bez pestek

  • 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 100 g kremowego serka kanapkowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ser wyjmujemy z opakowania i kruszymy do pojemnika blendera. Pomidory i oliwki rozdrabniamy i dodajemy do sera. Wsypujemy posiekaną bazylię, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i kremowy serek.

Blendujemy składniki na jednolitą masę. Jeśli pasta wyjdzie zbyt sucha, dodajemy nieco oleju ze słoika z suszonymi pomidorami i jeszcze raz miksujemy masę.

Doprawiamy solą i pieprzem. Pastę przechowujemy w lodowce. Należy ją zjeść przed upływem tygodnia od sporządzenia.

Wskazówki:

  • Jeśli nie mamy świeżej bazylii, możemy ją zastąpić innymi aromatycznymi liśćmi. Do kompozycji pasować będzie także natka pietruszki.

  • Pastę można posypać orzechami ziemnymi oraz pestki słonecznika. Będzie przyjemnie chrupiąca.

Ser sałatkowy w miseczce
Ser sałatkowy będzie smakował fenomenalnie z suszonymi pomidorami i oliwkami

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy