Przepis na domowy smalec - w sam raz na kanapki
Smalec domowej roboty nie ma sobie równych, a jego smak oraz treściwość sycą na długie godziny. Jego przygotowanie jest banalnie proste, lecz nie można zapomnieć o dodatku cebuli i jabłka. To dzięki nim smak smalcu jest tak pyszny. Na zdjęciu brakuje oczywiście kiszonego ogórka, z którym smalec na kanapkach smakuje najlepiej.
Smalec jest jednym z produktów, który wielu z nas kojarzy głównie z czasów dzieciństwa, kiedy chodziło się na festyny. To właśnie tam często oferowane były pajdy chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem.
Dodając jabłka oraz cebulę sprawiasz, że przełamuje się słony smak słodkim, co daje znacznie większą przyjemność podczas jedzenia. Przekonaj się o tym sam, robiąc smalec wedle poniższej receptury.
Przepis na domowy smalec na kanapki
Składniki:
0,5 kg słoniny
125 g podgardla wieprzowego
1 cebula
pół jabłka
Zacznij od usunięcia skóry z kawałków mięsa. Następnie podziel je cienkie paski i pokrój bardzo drobną kostkę. Postaw patelnie na gazie, wrzuć na nią słoninę i dopiero wtedy odpal planik.
Ustaw go na średnią moc i zostaw kawałki tłuszczu na 20 minut. Od teraz możesz zacząć mieszać skwarki. Doglądając smażenia, pozostaw patelnie na ogniu, aż minie pełna godzina.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Obraną cebulę oraz jabłko pokrój w kostkę wielkością podobną do skwarek. Smaż smalec przez kolejne 10 minut. Przelej go do czystego naczynia i odstaw do stężenia. Gdy tłuszcz zestali się, jest gotowy do jedzenia. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/JeanRee, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje.pl