Smakosze.pl
Domowy smalec

canva/arfo, Getty Images

Przepis na domowy smalec - w sam raz na kanapki

14 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Smalec domowej roboty nie ma sobie równych, a jego smak oraz treściwość sycą na długie godziny. Jego przygotowanie jest banalnie proste, lecz nie można zapomnieć o dodatku cebuli i jabłka. To dzięki nim smak smalcu jest tak pyszny. Na zdjęciu brakuje oczywiście kiszonego ogórka, z którym smalec na kanapkach smakuje najlepiej.

Smalec jest jednym z produktów, który wielu z nas kojarzy głównie z czasów dzieciństwa, kiedy chodziło się na festyny. To właśnie tam często oferowane były pajdy chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem.

Dodając jabłka oraz cebulę sprawiasz, że przełamuje się słony smak słodkim, co daje znacznie większą przyjemność podczas jedzenia. Przekonaj się o tym sam, robiąc smalec wedle poniższej receptury.

Przepis na domowy smalec na kanapki

Składniki:

  • 0,5 kg słoniny

  • 125 g podgardla wieprzowego

  • 1 cebula

  • pół jabłka

Zacznij od usunięcia skóry z kawałków mięsa. Następnie podziel je cienkie paski i pokrój bardzo drobną kostkę. Postaw patelnie na gazie, wrzuć na nią słoninę i dopiero wtedy odpal planik.

Dżemy

Czym różni się dżem od konfitury?

CZYTAJ DALEJ

Ustaw go na średnią moc i zostaw kawałki tłuszczu na 20 minut. Od teraz możesz zacząć mieszać skwarki. Doglądając smażenia, pozostaw patelnie na ogniu, aż minie pełna godzina.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obraną cebulę oraz jabłko pokrój w kostkę wielkością podobną do skwarek. Smaż smalec przez kolejne 10 minut. Przelej go do czystego naczynia i odstaw do stężenia. Gdy tłuszcz zestali się, jest gotowy do jedzenia. Smacznego.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Smalec na pajdach chleba

Źródło zdjęcia: canva/JeanRee, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Sprawdzony przepis na domowy sękacz

Czytaj więcej >

Przepisy

Zapiekany kalafior z sosem serowym - szybki i pyszny obiad

Czytaj więcej >
Zupa z bakłażana i soczewicy

Przepisy

Rozgrzewająca zupa z bakłażana i soczewicy w sam raz na jesień

Czytaj więcej >

Przepisy

Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka z buraków i fety

Czytaj więcej >

Przepisy

Knedle ze śliwkami według przepisu Magdy Gessler

Czytaj więcej >