Wyborna pasta kanapkowa z makreli, jajek i ogórka kiszonego
Pyszne smarowidło do pieczywa może sprawić, że na nowo pokochamy kanapki. Z serem czy wędliną są już nudne, bo jemy je dość często. Przygotujcie więc wyborną pastę kanapkową z makreli, jajek i ogórka kiszonego. Kwaśny składnik doda paście smaku i wyrazu. Domownicy będą zachwyceni.
Pasta rybna należy do jednych z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Zwłaszcza jeśli przygotujemy ją z tłustej ryby, takiej jak wędzona makrela czy tuńczyk z puszki. Wraz z pastą dostarczamy organizmowi pełnowartościowego białka, a także witamin, soli mineralnych i cennych kwasów tłuszczowych.
Gdy wzbogacimy pastę jajkiem i kiszonym ogórkiem, będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza. Czy na śniadanie trzeba czegoś więcej? No tak, dobrego chleba, bo wraz z nim pasta rybna smakuje najlepiej.
Wyborna pasta kanapkowa z makreli, jajek i ogórka kiszonego
Składniki:
1 wędzona makrela
3 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki kiszone
1 mała cebulka lub szczypiorek
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie pasty
Z ryby usuń skórę, kręgosłup i nawet najmniejsze ości. Czyste mięso umieść w miseczce, rozgnieć widelcem.
Jajka obierz, pokrój w drobną kostkę. Ogórki, jeśli mają grubą skórkę, też możesz obrać, a potem pokroić w drobną kostkę.
Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz nieco złagodzić jej smak, umieść ją na sicie, przelej wrzątkiem i dokładnie odcedź. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
Rozdrobnione składniki wymieszaj. Dodaj do nich majonez, śmietanę i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli szukasz innych przepisów na pyszną pastę śniadaniową, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź, jak przygotować pastę z tuńczyka i białego sera, a także jak zrobić pastę jajeczną.
Źródło zdjęcia: canva/FactoryTh
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis