Aromatyczne, zachwycające mielone z górą pietruszki i koperku
Niektórzy z pewnością łapią się na tęsknocie za latem, ciepłymi promieniami słońca i świeżych, orzeźwiających smakach - takich, jak w poniższych kotletach mielonych z koperkiem i pietruszką. Taki pomysł na obiad sprawdzi się wtedy, kiedy domownicy mają ochotę na odmianę od zimowych sezonowych potraw. Kotlety podaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Kotlety mielone z koperkiem i pietruszką mają wyjątkowo intensywny ziołowy smak, którego w zimowych potrawach mocno brakuje. Siadając do takiego obiadu, można się poczuć tak, jakby było lato. Obowiązkowo z zapasów wyciągnij kompot, który świetnie będzie komponował się z posiłkiem.
Podstawą dobrych mielonych jest oczywiście mięso najwyższej jakości, dlatego eksperci odradzają kupowanie zmielonej wieprzowiny w sklepie. Dla pewności zalecamy własnoręczne mielenie lub poproszenie sprzedawcy o zmielenie przed kupnem - dzięki temu dokładnie wiemy, co się w nim znajduje.
Przepis na kotlety mielone z koperkiem i pietruszką
Składniki:
-
700 g łopatki wieprzowej
-
2 cebule
-
5 ząbków czosnku
-
1 jajko
-
1 sucha bułka
-
szklanka mleka
-
pęczek koperku
-
pęczek pietruszki
-
olej
-
sól
-
pieprz
-
bułka tarta
Zacznij od zalania suchej bułki mlekiem. Mięso oczyść z błon i pokrój je na mniejsze kawałki. Zmiel je bezpośrednio do miski. Odciśnij czerstwą bułkę z mleka i dodaj ją do mięsa. Cebule obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż do zeszklenia. Odstaw ją do ostudzenia.
Do mięsa wrzuć cebulę, siekany czosnek, jajko, dopraw je solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo siekane zioła i dokładnie całość wymieszaj dłońmi. Z masy uformuj kotlety. Żeby nie przyklejała się do dłoni, zwilż skórę zimną wodą.
Każdy kotlet obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z każdej strony na złoty kolor. Po zdjęciu z ognia przełóż mielone na ręcznik kuchenny, który wyciągnie nadmiar tłuszczu. Podawaj od razu po odsączeniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, dlaczego warto kłaść kostkę lodu na grillowane mięso.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: swojskiejedzenie.blogspot.com