Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj z miodem i goździkami. Domowy syrop świąteczny do kawy i herbaty zachwyci rodzinę
canva/Dar1930

Wymieszaj z miodem i goździkami. Domowy syrop świąteczny do kawy i herbaty zachwyci rodzinę

26 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domowy syrop świąteczny jest przepysznym dodatkiem do kawy i herbaty w Boże Narodzenie. Syrop przygotowany na bazie miodu z korzennymi przyprawami jest niezwykle aromatyczny i nadaje ulubionym napojom doskonałego smaku.

Świąteczny syrop do kawy i herbaty przygotowuję każdego roku przed Bożym Narodzeniem. Domowy, gęsty syrop rewelacyjnie podkreśla smak napojów i sprawia, że są rozgrzewające i jeszcze lepsze. Syrop przechowuję w lodówce w szklanej butelce. Zachowuje smak i świeżość przez cały miesiąc.

Do przygotowania syropu świątecznego potrzebujesz moździerza, żeby rozetrzeć w nim przyprawy. Syrop jest niezwykle aromatyczny. Anyż, cynamon, imbir, goździki i pieprz dodają mu wyraźnego, korzennego smaku. Takiego syropu nie kupisz w żadnym sklepie.

Gotowe syropy do kaw i herbat w składzie mają praktycznie sam cukier, wzmacniacze smaku i konserwanty. Syropy nie są produkowane z dodatkiem prawdziwych przypraw, a chemicznych aromatów. Domowy syrop świąteczny ma naturalny skład, dzięki czemu jest zdrowszy i jeszcze smaczniejszy od gotowych produktów.

Syrop świąteczny do kawy i herbaty. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie

Składniki:

  • pół szklanki miodu

  • pół szklanki wody

  • 2 gwiazdki anyżu

  • 2 łyżki cukru

  • 8 goździków

  • laska cynamonu

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • łyżeczka startego imbiru

  • 6 ziaren pieprzu

Prosty przepis na wyśmienity syrop świąteczny krok po kroku

Do moździerza wrzuć wszystkie przyprawy i rozetrzyj na drobny proszek. W rondelku zagotuj miód z wodą i cukrem. Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając przez około 15 minut.

Syrop przecedź przez sito lub gazę i przelej do butelki. Pomysł na świąteczne wypieki do kawy i herbaty? Makowiec bez zawijania i prosty piernik z herbatą . Desery nie mają sobie równych.

przyprawy korzenne
canva/egal

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy