Przepis na piernik z herbatą - rozkoszny, prosty deser
Piernik z herbatą to doskonały pomysł na ciasto, nie tylko na Boże Narodzenie. Mocno korzenne, wyraźne ciasto przełożone delikatnym kremem waniliowym z kaszy manny jest tak smaczne, że znika błyskawicznie. Poznaj prosty przepis na obłędny piernik z herbatą, doskonały do kawy w chłodne, zimowe dni.
Piernik z herbatą to jedno z moich ulubionych ciast. Jego korzenny smak w połączeniu z delikatną masą waniliową, polewą czekoladową, migdałami i orzechami tworzy doskonałe ciasto, które rozpływa się w ustach. Herbata sprawia, że piernik jest bardzo wilgotny.
Masa do przełożenia piernika ma bardzo ciekawy smak i dobrze łączy się z całym ciastem. Kasza manna gotowana na mleku z cukrem z prawdziwą wanilią ma delikatny smak, sok z cytryny natomiast nadaje masie świeżej nuty i doskonale przełamuje jej słodycz.
Jeśli masz ochotę na tort idealny na zimę- tu poznasz przepis na mocno korzenny tort z kremem waniliowym i żurawiną, doskonały do kawy, na święta i urodziny.
Przepis na piernik z herbatą
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 34x24 cm):
600 g mąki pszennej
250 ml herbaty czarnej
200 ml oleju roślinnego
250 ml miodu płynnego
220 g cukru
4 jaja
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
opakowanie przyprawy do piernika
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki na masę do przełożenia piernika:
500 ml mleka
200 g cukru
250 g masła
6 łyżek kaszy manny
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
migdały i orzechy włoskie do dekoracji
Jak zrobić piernik z herbatą?
Zaparz czarną, mocną herbatę i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Skórkę kandyzowaną z pomarańczy drobno posiekaj. Wszystkie składniki na ciasto wsyp do większej miski i wyrabiaj ręcznie, dodaj zimną herbatę, skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj, następnie podziel gotowe ciasto na 3 części.
Każdą część ciasta rozwałkuj tak, aby zmieściła się na blachę. Formę wyłóż papierem do pieczenia, nastaw piekarnik na 150 stopni C. Każde ciasto piecz po 40 minut, następnie odstaw, żeby przestygły.
Przygotuj masę do przełożenia ciasta: ugotuj kaszę mannę w mleku z cukrem z prawdziwej wanilii, odstaw do przestygnięcia. Masło utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny. Do masy przełóż zimną kaszę mannę z mlekiem, wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Bogdan Kurylo Upieczony spód piernikowy wysmaruj masą z kaszy manny, włóż drugie ciasto, ponownie przełóż masą. Wierzch ciasta polej domową polewą czekoladową, udekoruj migdałami i orzechami i wstaw do lodówki na całą noc.