Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przyrządzić domową czekoladę na gorąco? Nie uwierzysz, jaka jest łatwa do zrobienia

Jak przyrządzić domową czekoladę na gorąco? Nie uwierzysz, jaka jest łatwa do zrobienia

Czekolada na gorąco
canva/saffron bowl

Czekolada na gorąco jest idealna na chłodne dni. Kremową i niezwykle delikatna w smaku słodycz z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Wystarczy zaledwie pięć składników i chwila wolnego, by móc cieszyć się jej niesamowitym smakiem.

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, lecz nie dysponujecie dużą ilością wolnego czasu, czekolada na gorąco będzie w sam raz. Jest prosta w przygotowaniu, a z powodzeniem umili wam czas w jesienno-zimowe popołudnia. By ją wyczarować wystarczy kilka dobrze wam znanych produktów.

Przepis na pyszną czekoladę na gorąco

Składniki na 2 porcje:

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego

  • 100 ml śmietanki 30% lub sojowej

  • kilka kropel esencji waniliowej (opcjonalnie)

  • 1 płaska łyżeczka cukru (można pominąć)

Jak zrobić pyszną czekoladę na gorąco? Przepis jest bardzo prosty

Mleko lub napój roślinny wlewamy do garnka. Dodajemy śmietankę, esencję i cukier, jeśli go używamy. Łączymy składniki i podgrzewamy, lecz nie zagotowujemy. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do ciepłego płynu.

Całość gotujemy na niewielkim ogniu do czasu, aż czekolada się stopi. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną czy słodkimi piankami. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli macie ochotę na nie typową czekoladę na gorąco, wsypcie do niej szczyptę chili. Ostra przyprawa znakomicie wzbogaci smak napoju.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na proste czekoladowe przysmaki. Koniecznie sprawdźcie prostą recepturę na przyjemnie wilgotne ciasto czekoladowe. Być może też spodoba wam się patent na domowe trufle.

Czekolada na gorąco jest znakomita
canva/luigi giordano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: