Smakosze.pl Przepisy Babcia Basia pokazała jak robi ćwikłę z chrzanem. 1 porada jest najważniejsza
canva/Nikolay_Donetsk, screen z filmu pochodzi z kanału Babcia Basia gotuje na YouTube

Babcia Basia pokazała jak robi ćwikłę z chrzanem. 1 porada jest najważniejsza

5 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ćwikła z chrzanem przepisu babci Basi jest wyraźna w smaku i wygląda bardzo apetycznie. Babcia doprawia ją octem, dzięki któremu chrzan nie ciemnieje, a buraki nabierają charakteru. Ćwikła pasuje do każdego dania głównego.

Babcia Basia pokazała, jak zrobić pyszny dodatek do dań głównych

Wielkanoc już za kilka dni. Jeśli jednak nie masz pomysłu na dodatek do świątecznego obiadu, koniecznie przygotuj ćwikłę z chrzanem według przepisu babci Basi. Ćwikła pasuje do każdego rodzaju mięsa.

Pieczony schab, zrazy wołowe, czy kaczka będą smakować wyśmienicie, kiedy podasz je z błyskawiczną surówką z gotowanych buraków. Babcia Basia do ćwikły z chrzanem dodaje ocet, cukier i sól. Tylko tyle potrzeba, aby potrawa była doskonale doprawiona.

Babcia najpierw trze buraki i chrzan, następnie od razu miesza je w jednej misce z dodatkiem octu. Dzięki niemu chrzan nie ciemnieje, a całe danie nabiera charakteru. Przepis na ćwikłę z chrzanem i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Babcia Basia gotuje na YouTube.

Dominika Ostałowska zrzuciła aż 10 kg. Gwiazda zdradziła sekret swojej diety

Przepis na ćwikłę z chrzanem z dodatkiem octu

Składniki:

  • 6 średnich buraków
  • 3 łyżki octu
  • korzeń chrzanu
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Nie ma lepszego dodatku do dań wielkanocnych

Buraki obierz i ugotuj w całości, następnie ostudź i zetrzyj na tarce. Chrzan obierz i również zetrzyj i od razu wymieszaj go z burakami i octem. W ten sposób nie ściemnieje.

Ćwikłę dopraw cukrem i solą. Ponownie wymieszaj i gotowe. Buraki na Wielkanoc będą pysznym dodatkiem do dań głównych. Podaj ją np. z pieczonym schabem lub kaczką i kopytkami.

ćwikła z chrzanem.jpg
canva/Yelena Yemchuk
Zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki jarzynowej. Ten składnik najlepiej podkręca smak
Ubij ziemniaki i dodaj ryż. To najlepszy patent na postne kotlety
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy