Babcia Basia pokazała jak robi ćwikłę z chrzanem. 1 porada jest najważniejsza
Ćwikła z chrzanem przepisu babci Basi jest wyraźna w smaku i wygląda bardzo apetycznie. Babcia doprawia ją octem, dzięki któremu chrzan nie ciemnieje, a buraki nabierają charakteru. Ćwikła pasuje do każdego dania głównego.
Babcia Basia pokazała, jak zrobić pyszny dodatek do dań głównych
Wielkanoc już za kilka dni. Jeśli jednak nie masz pomysłu na dodatek do świątecznego obiadu, koniecznie przygotuj ćwikłę z chrzanem według przepisu babci Basi. Ćwikła pasuje do każdego rodzaju mięsa.
Pieczony schab, zrazy wołowe, czy kaczka będą smakować wyśmienicie, kiedy podasz je z błyskawiczną surówką z gotowanych buraków. Babcia Basia do ćwikły z chrzanem dodaje ocet, cukier i sól. Tylko tyle potrzeba, aby potrawa była doskonale doprawiona.
Babcia najpierw trze buraki i chrzan, następnie od razu miesza je w jednej misce z dodatkiem octu. Dzięki niemu chrzan nie ciemnieje, a całe danie nabiera charakteru. Przepis na ćwikłę z chrzanem i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Babcia Basia gotuje na YouTube.
Przepis na ćwikłę z chrzanem z dodatkiem octu
Składniki:
- 6 średnich buraków
- 3 łyżki octu
- korzeń chrzanu
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Nie ma lepszego dodatku do dań wielkanocnych
Buraki obierz i ugotuj w całości, następnie ostudź i zetrzyj na tarce. Chrzan obierz i również zetrzyj i od razu wymieszaj go z burakami i octem. W ten sposób nie ściemnieje.
Ćwikłę dopraw cukrem i solą. Ponownie wymieszaj i gotowe. Buraki na Wielkanoc będą pysznym dodatkiem do dań głównych. Podaj ją np. z pieczonym schabem lub kaczką i kopytkami.