Smakosze.pl Przepisy Babcia Basia pokazała wszystkim jak robi krupnik. 1 porada jest kluczowa
Canva / Dar1930 ; screen z filmu na kanale YouTube Babcia Basia gotuje

Babcia Basia pokazała wszystkim jak robi krupnik. 1 porada jest kluczowa

2 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Babcie są najlepszymi kucharkami na świecie. W garnkach potrafią wyczarować prawdziwe cuda. Z takiego właśnie niepowtarzalnego przepisu babci możecie dziś przygotować znakomity krupnik. Aby zupa miała odpowiednią i apetyczną konsystencję należy koniecznie pamiętać o przepłukaniu kaszy przed dodaniem jej do garnka.

Sposób babci na najlepszy krupnik pod słońcem

Swój krupnik babcia Basia przygotowuje na wywarze z wieprzowej kostki schabowej. Do tego nie może zabraknąć oczywiście warzyw, przypraw i kaszy jęczmiennej. Przepis babci wymaga, aby rzeczona kasza przepłukana została przynajmniej 2-3 razy w zimnej wodzie. Pominięcie tego kroku sprawi, że zupa wyjdzie zbyt kleista i zwyczajnie niesmaczna.

Podczas produkcji kaszy jęczmiennej na powierzchni ziarenek zostaje osad z mąki. To właśnie tego chcemy się pozbyć podczas płukania. Dodatek mąki w niekontrolowany sposób zagęści całą potrawę. Koniecznie pamiętajcie o tej czynności, jeśli chcecie osiągnąć odpowiedni efekt.

Ruszyło we wszystkich Biedronkach. Tylko dziś olej za ułamek ceny

Czego potrzebujesz do wybitnego krupniku z przepisu babci?

Składniki:

  • kawałek kostki wieprzowej schabowej
  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 3 namoczone grzybki
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 6 ziemniaków
  • sól, pieprz, ziele angielskie

Pyszny krupnik z przepisu babci krok po kroku

Kość wieprzową do krupniku włóż do garnka i zalej wodą . Gotuj ją przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu do powstałego wywaru dołóż obraną i umytą włoszczyznę . Dodaj także 3 namoczone grzybki wraz z płynem, w którym leżały .

Składniki na krupnik wstaw na gaz i gotuj przez pół godziny . W międzyczasie wypłucz kaszę do krupniku z przepisu babci. W tym celu wsyp ją do szklanki, kilkukrotnie zalej zimną wodą i odlej płyn . Dodaj ją do zupy i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut .

Obierz ziemniaki do krupniku . Warzywa pokrój w niewielką kostkę. Dorzuć je do garnka, w zamian usuwając z niego ugotowaną kość wieprzową . Odłóż ją na bok, żeby nieco wystygła, a następnie obierz z kawałków mięsa .

Mięso wieprzowe dodaj do garnka z krupnikiem według przepisu babci . Całość zostaw na ogniu do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie, a smaki będą miały szansę się połączyć . Gotową zupę rozlej na talerze i podawaj. Przed zaserwowaniem możesz udekorować ja posiekaną pietruszką lub koperkiem . Wegetariański ekspresowy krupnik przygotujesz w mgnieniu oka . Klasyczny przepis wzbudza respekt u samego Karola Okrasy .

krupnik w garnku.png
Canva / Dar1930

Źródło: YouTube Babcia Basia gotuje

Lidl poszedł na całość. Trwa od dziś, ale lepiej się śpieszyć
Bosacka wzięła śmietanę i wskazała na opakowanie. Ten detal jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy