Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszny i aksamitny, choć bez grama mięsa. Jolka swój krupnik gotuje w pół godziny

Pyszny i aksamitny, choć bez grama mięsa. Jolka swój krupnik gotuje w pół godziny

krupnik bez mięsa
canva/DianaDomin

Krupnik jest sycącą i prostą w przygotowaniu zupą. Bezmięsna wersja dania wykonana z przepisu Jolki będzie miała znakomity smak dzięki jednej prostej sztuczce — podsmażeniu warzyw na maśle klarowanym. Zabieg nada potrawie aromatu i sprawi, że bliscy zjedzą ją z zachwytem. Spróbujecie?

Krupnik na maśle

Lekka wersja krupniku spodoba się nie tylko wegetarianom. Przygotowane w kilka minut danie jest doskonałym rozwiązaniem, gdy nie wiemy, co podać na obiad, a szukamy dania, które nasyci i dostarczy energii.

Masz makaron? Zrób z niego szybki i tani obiad, wystarczą 3 składniki

Masz makaron? Zrób z niego szybki i tani obiad, wystarczą 3 składniki

Składniki:

  • 1,2 litra zimnej wody
  • 1 większa marchew
  • 1 mniejsza pietruszka
  • 1 mały seler
  • biała część niewielkiego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 20-30 g suchej kaszy jęczmiennej np. perłowej
  • 3 spore ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 20-30 g masła klarowanego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekana natka pietruszki do podania

Jak przygotować znakomity krupnik? Mięso nie będzie konieczne

Zaczynamy od dokładnego umycia warzyw korzeniowych i obrania ich ze skórki. Ścieramy je na tarce większych oczkach. Pora starannie płuczemy i kroimy w półtalarki. Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię z dobrze rozgrzanym masłem klarowanym.

Dodajemy przyprawy w kawałku i podsmażamy około 7 minut. Pod koniec dodajemy czosnek. W międzyczasie natomiast na sicie płuczemy kaszę. Obieramy też ziemniaki i kroimy je w kostkę. Miękkie warzywa wraz z kaszą i czystymi ziemniakami wrzucamy do garnka.

Zalewamy wszystko wodą i doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy do 15 minut, czyli aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Najlepiej sprawdzić ich stan już po mniej więcej 10 minutach. Na koniec krupnik zabielamy śmietaną o i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcecie, by wasz krupnik był jeszcze zdrowszy, podsmażcie składniki na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. Zastępując jeszcze śmietanę produktem roślinnym, będzie także wegański.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zupy. Szczególnie polecamy aromatyczną pomidorową z soczewicą. Być może skusi was też lekka ogórkowa z kaszą jaglaną.

 

Tagi: Zupa Masło Danie