Smakosze.pl Przepisy Babcia do racuchów wsypuje ekstra składnik. Wychodzą jeszcze lepsze
canva/A_Lein

Babcia do racuchów wsypuje ekstra składnik. Wychodzą jeszcze lepsze

17 września 2022

Macie ochotę na lekkie racuchy? Puszysty i pełen smaku rarytas uzyskacie, dodając do masy jeden składnik, o którym pamiętała każda babcia. Soda oczyszczona sprawi, że placuszki urosną na patelni i będą miały przyjemną konsystencję puchu. Spróbujecie?

Babcine racuchy przygotowane z dodatkiem sody oczyszczonej są doskonałym pomysłem na deser, śniadanie lub kolacje. Delikatne placuszki ze śliwką zamiast jabłka warto doprawić cynamonem, by były jeszcze bardziej aromatyczne. Skusicie się?

Przepis na znakomite racuchy jak u babci

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej

  • 200 g śmietany 12%

  • 150-200 g śliwek

  • 2 duże jaja

  • 20 g cukru

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do podania

Jak przygotować lekkie racuchy? Babciny patent nie ma sobie równych.

W większej misce umieszczamy śmietanę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i cynamon, jeśli go używamy. Wbijamy jaja i wszystko starannie miksujemy.

Gdy składniki się połączą, stopniowo dodajemy mąkę pszenną. Mieszamy tak, by w masie nie było grudek. Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy je w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej.

Przy pomocy łyżki formujemy placki i smażymy je na złoto z obu stron. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem.

Wskazówka: zamiast śliwek możecie użyć innych owoców sezonowych. Pamiętajcie tylko, by odpowiednio je oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki. Spróbujcie smakowitych racuchów z borówką . Być może też przypadnie wam do gustu zdrowa wersja z bananem i płatkami owsianymi .

Racuchy na sodzie oczyszczonej są niezwykle delikatne
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy