Kuroń znalazł prosty sposób na bardziej chrupiące placki ziemniaczane. Nie zgadniesz, co do nich dodaje
Sposobów na przygotowanie placków ziemniaczanych jest tyle samo, ile osób mierzących się z tym daniem. A wiecie, jaką sztuczkę na placki stosuje znany polski kucharz, Jakub Kuroń? Otóż dodaje on do ciasta solidną porcję startego, żółtego sera. Brzmi obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.
Ciasto na placki ziemniaczane daje nam pewną dowolność, jeśli chodzi o rozmaite dodatki. Jakub Kuroń proponuje oryginalny i intensywny w smaku składnik, jakim jest tarty kozi ser. Dzięki niemu możemy zmienić nieco pospolite placki ziemniaczane w wykwintny i elegancki poczęstunek.
Przepis na placki ziemniaczane z kozim serem
Składniki:
70 dag ziemniaków
1 mała cebula
10 dag twardego koziego sera np. dojrzewającego lub innego twardego sera
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków — im bardziej wodniste, tym więcej mąki trzeba dodać)
sól
pieprz
olej do smażenia
Dodatki:
150 g wędzonego łososia
10 pomidorków koktajlowych
kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
kwaśna śmietana
Chrupiące placki ziemniaczane według Jakuba Kuronia
Ziemniaki na placki ziemniaczane oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodaj straty ser kozi, mąkę oraz jajka. Wymieszaj oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Usmażone placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Gotowe placki ziemniaczane podawaj z plastrami wędzonego łososia. Na wierzch ryby połóż cząstki pomidorków koktajlowych, dodaj trochę koperku i posyp całość odrobiną startego sera. Na koniec udekoruj placki ziemniaczane kleksem kwaśnej śmietany. Oryginalny dodatek do placków ziemniaczanych stanowi kiszona kapusta. Spróbuj koniecznie obłędnych placków a'la pizza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy trzeba obierać maślaki? Rozwiewamy wątpliwości nie tylko grzybiarzy
Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób
Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki
Źródło: newsy.gotujmy