Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń znalazł prosty sposób na bardziej chrupiące placki ziemniaczane. Nie zgadniesz, co do nich dodaje
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 18.09.2022 16:50

Kuroń znalazł prosty sposób na bardziej chrupiące placki ziemniaczane. Nie zgadniesz, co do nich dodaje

placki ziemniaczane
Canva / Tanya145

Sposobów na przygotowanie placków ziemniaczanych jest tyle samo, ile osób mierzących się z tym daniem. A wiecie, jaką sztuczkę na placki stosuje znany polski kucharz, Jakub Kuroń? Otóż dodaje on do ciasta solidną porcję startego, żółtego sera. Brzmi obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Ciasto na placki ziemniaczane daje nam pewną dowolność, jeśli chodzi o rozmaite dodatki. Jakub Kuroń proponuje oryginalny i intensywny w smaku składnik, jakim jest tarty kozi ser. Dzięki niemu możemy zmienić nieco pospolite placki ziemniaczane w wykwintny i elegancki poczęstunek.

Przepis na placki ziemniaczane z kozim serem

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 10 dag twardego koziego sera np. dojrzewającego lub innego twardego sera

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków — im bardziej wodniste, tym więcej mąki trzeba dodać)

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Dodatki:

  • 150 g wędzonego łososia

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

  • kwaśna śmietana

Chrupiące placki ziemniaczane według Jakuba Kuronia

Ziemniaki na placki ziemniaczane oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodaj straty ser kozi, mąkę oraz jajka. Wymieszaj oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Usmażone placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Gotowe placki ziemniaczane podawaj z plastrami wędzonego łososia. Na wierzch ryby połóż cząstki pomidorków koktajlowych, dodaj trochę koperku i posyp całość odrobiną startego sera. Na koniec udekoruj placki ziemniaczane kleksem kwaśnej śmietany. Oryginalny dodatek do placków ziemniaczanych stanowi kiszona kapusta. Spróbuj koniecznie obłędnych placków a'la pizza.

Canva / Q_Saba
Canva / Q_Saba

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy