Babcia Ewy Wachowicz robiła proziaki bez zakwasu i drożdży. Gwiazda ujawniła rodzinny przepis
Proziaki to tradycyjna podkarpacka przekąska: bułeczki, które wyrastają dzięki dodatkowi sody. Odmiana chleba sodowego, znanego i jadanego w kilku miejscach na świecie, jest pyszną i szybką przekąską, kiedy zastanie nas w domu brak pieczywa. Swoim rodzinnym przepisem na te chlebki podzieliła się Ewa Wachowicz.
Ewa Wachowicz gotuje proziaki
Niewątpliwą zaletą proziaków jest szybkość w przygotowaniu. Ciasto odpoczywa przed upieczeniem dosłownie chwilę. Co więcej, nie musimy nawet rozgrzewać piekarnika. Tradycyjne proziaki robi się bowiem na płycie pieca, czyli, w dzisiejszych czasach, przeważnie na rozgrzanej suchej patelni.
Takie bułeczki są doskonałym dodatkiem do przekąsek – desek serów i wędlin, twarogów czy past. Warto więc sprawdzić ten prosty i szybki przepis.
Tradycyjne podkarpackie proziaki – przepis
Ewa Wachowicz, która podzieliła się rodzinnym przepisem, zaleca podawanie proziaków z masłem ziołowym. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by to pyszne pieczywo na maślance występowało w dowolnym innym kontekście.
Składniki
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka maślanki (można też użyć zsiadłego mleka)
- Łyżeczka soli oczyszczonej
- Szczypta soli i cukru
Przygotowanie proziaków
Do miski należy przesiać mąkę razem z solą i sodą. Dodać cukier, maślankę i wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto należy grubo rozwałkować i formować ręcznie w wybrane kształty lub (np. szklanką) wycinać foremne krążki. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce, w międzyczasie porządnie rozgrzewając patelnię (najlepsza będzie żeliwna).
Piec, obracając od czasu do czasu, na rozgrzanej patelni – zajmie to niecały kwadrans. Podobny czas – wg Ewy Wachowicz 12 do 18 minut – zajmie mniej tradycyjne pieczenie proziaków w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Gotowe proziaki powinny być puszyste i wyrośnięte. Smakują doskonale zwłaszcza na ciepło, świeżo po przyrządzeniu.