Nigdy nie wyrzucam resztek świątecznych ciast. Robię z nich bajaderki na Sylwestra, smakują jak z cukierni
Święta, święta i po świętach. Zostajemy w domu z resztkami jedzenia, które tak ochoczo przygotowywaliśmy na tę wyjątkową okazję. Nie powinny one jednak wylądować w koszu, można je wykorzystać w ciekawy i smaczny sposób. Z resztek świątecznych ciast przygotujemy - bajaderki niczym z drogich cukierni.
Bajderki - prosty sposób na wykorzystanie resztek świątecznych ciast
Bajaderki to idealny deser dla oszczędnych. Robi się je z resztek ciast i ciasteczek. Cenne okruchy nie lądują w koszu, ale tworzą wyśmienity i elegancki smakołyk. Naszym zdaniem to idealny deser na Sylwestra. W dodatku przygotujemy go z resztek ciast pozostałych ze Świąt Bożego Narodzenia. Niepowtarzalny smak bajaderki zawdzięczają bakaliom: orzechom włoskim i rodzynkom moczonym w rumie. Poniżej zdradzamy, jak to zrobić.
Wlej ciasto do foremki i ułóż mandarynki. Mąż i dzieci ciągle proszą mnie o ten deser
Lista składników na bajaderki
Do zrobienia bajaderek potrzebne będą:
- ok. 400 g ciasta bez kremów i mas np. drożdżowego lub biszkoptowego
- ½ l mleka
- 200 g gorzkiej czekolady
- ¼ szklanki rumu
- 100 g herbatników
- 5 dag orzech włoskich
- 5 dag rodzynek
- ½ szklanka wiórków kokosowych do obtoczenia
- 100 g masła
- ½ słoika powidła np. śliwkowego
Prosty przepis na bajaderki
Wlej mleko do garnka, dodaj do niego pokruszone masło i gorzką czekoladę. Mieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż do połączenia, a następnie je wystudź. Opłucz rodzynki, a następnie zalej je rumem i odstaw na pół godziny. Pokrusz kawałki ciasta i herbatników, posiekaj orzechy włoskie.
Do gotowej masy z gorzkiej czekolady dodaj powidła, namoczone rodzynki i posiekane orzechy. Mieszaj całość, aż powstanie gęsta masa. Uformuj z niej nieduże kulki. Każdą z nich obtocz we wiórkach kokosowych i włóż do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na pyszne desery m.in. sernik autorstwa Lary Gessler i słynne ciasto malinowa chmurka.