Smakosze.pl Przepisy Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku
canva/Nataly Hanin

Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku

3 lipca 2022

Gołąbki najlepiej smakują, gdy przygotowuje się je według sprawdzonej receptury. Przepis babci Hani jest prosty, a smak zanurzonych w pomidorowym sosie kapuścianych zawijasów z mięsem i ryżem spodoba się każdemu, kto ceni klasyki kuchni polskiej. Spróbujecie?

Gołąbki z mięsem i ryżem prawdopodobnie są najczęściej serwowaną wersją faszerowanej kapusty. Choć często zachęcamy was do kulinarnych eksperymentów, wiemy, że powrót do znanych z domu smaków bywa przyjemny. Wypróbujcie nasz przepis, a jeszcze nie raz się na niego skusicie.

Przepis na smakowite gołąbki babci Hani

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 1 szklanka białego ryżu

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej z szynki

  • 1 jajo

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 duży liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie gołąbków babci Hani:

Ryż płuczemy na sicie, a następnie gotujemy go o miękkości w dwóch szklankach osolonej wody. Główkę kapusty pozbawiamy głąba. Umieszczamy ją w dużym, wypełnionym wrzątkiem garnku otworem do dołu. Obgotowujemy warzywo, by oddzielić liście. Studzimy.

Mięso mielone łączymy z jajem i przestudzonym ryżem w większej misce. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie każdy liść kapusty wypełniamy 1-2 łyżkami masy i zawijamy. Uformowane gołąbki układamy w garnku , o dnie uprzednio wyłożonym mniejszymi kawałkami kapusty.

Wlewamy nieco wody oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy przez godzinę na niewielkim ogniu. P o tym czasie wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy również mąkę. Podgrzewamy jeszcze chwilę. Gołąbki babci Hani podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem lub odrobiną kwaśnej śmietany.

Jeśli jednak wolicie przygotować po bezmięsne gołąbki, polecamy wam pyszny przepis na to kapuściane danie z soczewicą i pieczarkami . Spodobają wam się też z pewnością gołąbki z ziemniaczanym farszem , w których boczek wystarczy zamienić na podsmażony tempeh, by danie było wegetariańskie.

Gołąbki babci Hani skuszą niejednego smakosza
canva/wsmahar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszelkieprzepisy

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy