Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne
Zapraszamy na zapoznanie się z pysznym i prostym przepisem na racuchy drożdżowe jak u babci. Racuchy z dodatkiem drożdży są niezwykle puszyste. Babcia Jadzia ma patent, dzięki któremu wychodzą bosko mięciutkie. Miesza ona mleko z maślanką. Jeśli dołożymy do racuchów nieco śliwek węgierek, mamy przepis na idealną słodką przekąskę.
Racuchy drożdżowe jak u babci to tradycyjny przepis na te placuszki. Delikatne, świeżo usmażone racuchy wprost rozpływają się w ustach. Równie dobrze smakują na zimno, jednak gwarantujemy, że znikną z talerzy, zanim zdążą wystygnąć.
Przepis na pyszne racuchy drożdżowe jak u babci
Składniki:
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1 żółtko jajka
-
1 szklanka maślanki
-
2 łyżki cukru
-
szczypta soli
-
8-10 śliwek węgierek
Składniki na zaczyn drożdżowy:
-
10 g świeżych drożdży
-
1 łyżka mąki pszennej
-
1 łyżeczka cukru
-
2-3 łyżki ciepłego mleka
Jak przygotować racuchy drożdżowe jak u babci
W osobnym naczyniu przygotuj zaczyn drożdżowy . Połącz drożdże, ciepłe mleko, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce . Zaczyn na racuchy drożdżowe jak u babci powinien nieco napuchnąć i zrobić się puszysty .
Śliwki węgierki umyj i poprzekrawaj na połówki . Z każdej połówki usuń pestkę. Następnie każdy kawałek śliwki podziel jeszcze na 2-3 częśc i, zależnie od preferowanej ich wielkości w placuszkach.
Do wyrośniętego zaczynu dodawaj stopniowo pozostałe składniki na ciasto . Zaczyn wymieszaj dokładnie z mąką, żółtkiem jajka, cukrem, szczyptą soli i mąką. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem za pomocą haków . Naczynie z gotowym ciastem na racuchy drożdżowe jak u babci odstaw pod przykryciem na ok. 30-40 minut .
Do wyrośniętego ciasta dodaj pokrojone w kawałki śliwki . Ciasto z dodatkiem owoców ponownie wyrób. Z masy na racuchy drożdżowe jak u babci, formuj ręcznie placuszki do smażenia .
Racuchy smaż na rozgrzanej łyżce oleju. Dostosuj moc palnika tak, żeby racuchy były rumiane na wierzchu i dobrze dopieczone w środku . Gotowe placki odsączaj za pomocą ręcznika papierowego i podawaj oprószone cukrem pudrem. Poznaj przepis na wyjątkowe racuchy bieszczadzkie . Racuchy z powodzeniem usmażysz także bez dodatku drożdży .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa
-
Jak szybko obrać ziemniaki? Mamy niezawodny sposób. Nie potrzebujesz nawet noża