Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis
canva/Dar1930

Racuchów nie odmówi sobie niejeden smakosz. Dziś przedstawiamy wam prosty przepis na wyjątkową odsłonę bieszczadzką. Do ciasta zamiast jabłek dodaje się startą na tarce dynię. Dzięki niej masa jest delikatna i przyjemnie słodka po usmażeniu. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie?

Racuchy w wersji bieszczadzkiej wprost rozpływają się w ustach. Słodkie placki przyrządzane z dodatkiem tartej dyni są przyjemnie słodkie, a przy tym nieziemsko pachną. Musicie ich skosztować.

Przepis na wyborne bieszczadzkie racuchy

Składniki:

  • 2 jaja

  • 600 g dyni

  • 360 g zsiadłego mleka

  • 480-640 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

Jak usmażyć bieszczadzkie racuchy? Rarytas z dodatkiem dyni jest prosty w przygotowaniu

Dynię obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek. Ścieramy ją na tarce o niezbyt dużych oczkach. Warzywo umieszczamy w większej misce, po czym łączymy je ze zsiadłym mlekiem, jajkami, solą, sodą oczyszczoną oraz mąką.

Jeśli użyty nabiał jest dość rzadki, konieczne może być dodanie dodatkowej ilości pszennego produktu. Ciasto po wymieszaniu powinno wyjść bardzo gęste. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie przy pomocy łyżki formujemy niezbyt grube racuchy.

Smażymy je na ciemnozłoty kolor z obu stron. Podajemy z wybranymi dodatkami, uprzednio osuszając je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne racuchy. Polecamy jesienną odsłonę z dodatkiem śliwek węgierek. Być może spodoba wam się też soczysta wersja z brzoskwinią.

Bieszczadzkie racuchy są wyśmienite
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: