Smakosze.pl
Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

canva/Dar1930

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

25 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Racuchów nie odmówi sobie niejeden smakosz. Dziś przedstawiamy wam prosty przepis na wyjątkową odsłonę bieszczadzką. Do ciasta zamiast jabłek dodaje się startą na tarce dynię. Dzięki niej masa jest delikatna i przyjemnie słodka po usmażeniu. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie?

Racuchy w wersji bieszczadzkiej wprost rozpływają się w ustach. Słodkie placki przyrządzane z dodatkiem tartej dyni są przyjemnie słodkie, a przy tym nieziemsko pachną. Musicie ich skosztować.

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne bieszczadzkie racuchy

Składniki:

  • 2 jaja

  • 600 g dyni

  • 360 g zsiadłego mleka

  • 480-640 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

  • cukier puder

  • cynamon lub kakao

  • mus jabłkowy

Jak usmażyć bieszczadzkie racuchy? Rarytas z dodatkiem dyni jest prosty w przygotowaniu

Dynię obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek. Ścieramy ją na tarce o niezbyt dużych oczkach. Warzywo umieszczamy w większej misce, po czym łączymy je ze zsiadłym mlekiem, jajkami, solą, sodą oczyszczoną oraz mąką.

Jeśli użyty nabiał jest dość rzadki, konieczne może być dodanie dodatkowej ilości pszennego produktu. Ciasto po wymieszaniu powinno wyjść bardzo gęste. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie przy pomocy łyżki formujemy niezbyt grube racuchy.

Smażymy je na ciemnozłoty kolor z obu stron. Podajemy z wybranymi dodatkami, uprzednio osuszając je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne racuchy. Polecamy jesienną odsłonę z dodatkiem śliwek węgierek. Być może spodoba wam się też soczysta wersja z brzoskwinią.

Bieszczadzkie racuchy są wyśmienite

canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >