Smakosze.pl Przepisy Babcia Lusia ma sprytny sposób na gołąbki. Nie traci czasu na zawijanie
YouTube/@swojskiejedzonko

Babcia Lusia ma sprytny sposób na gołąbki. Nie traci czasu na zawijanie

9 lipca 2023

Gołąbki z młodej kapusty to danie, które kojarzy się z latem. Jest idealne na obiad podczas wakacji. Wiele osób rezygnuje jednak z ich przyrządzenia, bo parzenie kapusty, a potem zawijanie farszu w liście zajmuje zbyt dużo czasu. Jednak babcia Lusia ma znacznie łatwiejszy sposób na gołąbki. Koniecznie go przetestujcie.

Młoda kapusta jest pyszna i zdrowa

Młoda kapusta to samo zdrowie. To warzywo zawiera witaminy A, C, E, a także kwas foliowy i żelazo. Młoda kapusta jest niskokaloryczna i pomaga osobom, które cierpią na niedokrwistość. To pyszne warzywo wpłynie też na stan naszych kości i wzmocni organizm.

Warto przygotować gołąbki z młodej kapusty. Babcia Lusia przygotowuje je bez zawijania. Warto wypróbować ten kulinarny patent i przygotować pyszny i zdrowy obiad. Jak zrobić takie gołąbki bez zawijania? To nic trudnego.

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Ten patent rozwiąże nieprzyjemny problem

Jak przygotować gołąbki babci Lusi?

Składniki:

  • 1 mała, młoda kapusta
  • 600 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka mielona papryka

Kapustę siekamy bardzo drobno i zostawiamy tylko twardy głąb. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę i kapustę. Solimy i dodajemy trochę wody i dusimy przez około 10 min. Pół kapusty przekładamy do miski, można ją odcisnąć. Kapustę zostawiamy do ostygnięcia.

Robimy sos- wlewamy do rondelka przecier pomidorowy, bulion i dodajemy przyprawy. Wszystko mieszamy i czekamy, aż się zagotuje . Sos odstawiamy. Do kapusty, która została w misce- dodajemy ryż i mięso mielone. Dorzucamy jajka i bułkę tartą, czosnek przeciśnięty i sól. Dosypujemy wybrane przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.

Gołąbki bez zawijania - po prostu pycha

Przygotowujemy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy sos pomidorowy. Formujemy gołąbki, które układamy na sosie. Gołąbki powinny być jednakowej wielkości, by równo się upiekły. Naczynie z gołąbkami wstawiamy do piekarnika na 180 stopni.

Pieczmy je około 50 minut. Gołąbki bez zawijania, ale z kapustą możemy podawać z ziemniakami, pieczywem, albo bez dodatków. To wyśmienity obiad dla całej rodziny. Warto skosztować takich gołąbków. Pisaliśmy o mięsie idealnym do gołąbków. Podawaliśmy przepis na gołąbki babci Romy.

gołąbek
YouTube/@swojskie jedzonko

Źródło: YouTube/ @swojskiejedzonko

Sekretem tego szybkiego ciasta jest uwielbiany napój. Zapewnia mu lekkość, smak i długą świeżość
Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Ten patent rozwiąże nieprzyjemny problem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy