Sekretem tego szybkiego ciasta jest uwielbiany napój. Zapewnia mu lekkość, smak i długą świeżość
Nie masz jeszcze ciasta na niedzielę? Nic straconego, to z naszego przepisu zrobisz w 15 minut. Do przygotowania potrzebujesz jajek, cukru, mąki, oleju i proszku do pieczenia. Jednak najważniejsza będzie maślanka, która nie tylko zapewni doskonałą wilgotność i lekkość, ale też przedłuży świeżość wypieku. Całość dopełnią owoce sezonowe - mogą to być truskawki, jagody, porzeczki czy czereśnie.
Ciasto ucierane to jest to!
Ciasta ucierane mają tę zaletę, że robi się je naprawdę szybko. Wystarczy zmiksować składniki, przelać do formy, wstawić do piekarnika i po ok. 20 minutach można cieszyć się smakiem świeżutkiego, wybornego wypieku.
Mają też wielką przewagę nad uwielbianymi ciastami bez pieczenia. Te drugie wymagają użycia specyficznych półproduktów, a co najgorsze, by były smaczne, muszą spędzić po przygotowaniu kilka godzin w lodówce. Z naszym ciastem tak nie będzie - zrobisz je z tanich składników i po godzinie od rozpoczęcia możesz podać je na stół.
Na jakim tłuszczu robisz zasmażkę? Nasza wersja jest o niebo lepsza od innychSekretem tego ciasta jest maślanka
Do naszego ciasta dodamy maślankę, która nie tylko doskonale smakuje zwłaszcza o tej porze roku, ale też zapewni naszemu wypiekowi kilka korzyści. Przede wszystkim nada mu orzeźwiającego smaku, lekkości i wilgotności. To ostatnie sprawi, że ciasto dłużej pozostanie świeże, nie będzie tak łatwo obsychać.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- ¾ szklanki oleju np. rzepakowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki
- 50 dag owoców sezonowych, np. czereśni, porzeczek, truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie lekkiego ciasta na maślance
Owoce umyj, osusz, większe pokrój na kawałki, z czereśni usuń pestki. Białka ubij do białości. Dalej ubijaj na sztywną pianę, dodając do nich po trochu cukier. Do piany dodaj żółtka i całość zmiksuj na wolnych obrotach.
Teraz wlewaj do ciasta cienkim strumieniem olej i maślankę i też zmiksuj na małych obrotach. Na końcu dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia i całość zmiksuj na małych obrotach.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp owocami. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 45 minut. Jeszcze ciepłe ciasto oprósz cukrem pudrem.
Maślanki możesz też użyć do przygotowania innych potraw. Poznaj przepis na zupę ogórkową z maślanką, a także recepturę na maślankowe ciasto na pierogi.