Młoda kapusta jest jednym z tych dań, które zachwyca swoim świeżym smakiem. Dla wielu jest ona nieodzownym elementów wiosennej kuchni.
Szybka zupa, która kosztuje grosze i jest bardzo zdrowa? Mamy taki przepis, z którego warto skorzystać. Szybka zupa na obiad zbija cholesterol i jest pożywna. Do jej przygotowania potrzebujesz między innymi młodej kapusty i cukinii. Ugotuj tę zupę i gub zbędne kilogramy.
Czy zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Mamy dla Ciebie pyszną i prostą propozycję. Tomasz Strzelczyk pokazał właśnie, jak szybko zrobić wyborny obiad z ryżu, młodej kapusty i kurczaka. To smaczne i pożywne danie będzie smakować całej rodzinie, a przygotujesz je w rękawie do pieczenia.
Gołąbki z młodej kapusty to danie, które kojarzy się z latem. Jest idealne na obiad podczas wakacji. Wiele osób rezygnuje jednak z ich przyrządzenia, bo parzenie kapusty, a potem zawijanie farszu w liście zajmuje zbyt dużo czasu. Jednak babcia Lusia ma znacznie łatwiejszy sposób na gołąbki. Koniecznie go przetestujcie.
Młode ziemniaki nie tylko doskonale smakują podane do kotleta czy kurczaka. Można też na ich bazie przygotować pożywną sałatkę. My dorzuciliśmy do nich dwa chrupiące składniki, dzięki czemu całość nabrała przyjemnej konsystencji. W naszej letniej propozycji do grilla czy na kolację nie zabrakło też aromatycznej zieleniny. Jesteśmy przekonani, że zachwycicie się smakiem tej pysznej sałatki.
Smakosze polecają wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu przepis na surówkę z młodej kapusty. Jej wyrazisty smak i aromat podbiją Twoje podniebienie. A wszystko za sprawą kiszonego ogórka. Dodatek jego i kilku innych składników sprawi, że surówka będzie lepsza niż z restauracji.
Bigos z młodej kapusty jest fantastyczny. Swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza pomidorom. Jakub Kuroń dodaje je w postaci warzyw z puszki i koncentratu, uzyskując znakomite efekty. Musicie spróbować.
Młoda kapusta smakuje doskonale nie tylko z koperkiem. Duszenie jej z dodatkiem rabarbaru przyjemnie wzbogaci teksturę obiadowego klasyku i urozmaici jego smak. Ocet czy sok z cytryny nie będą już konieczne. Musicie spróbować.
Uwielbiacie zasmażaną, młodą kapustę? Tym bardziej stracicie głowę dla poniższego przepisu. Ogiński z kanału Kocham Gotować pokazał swój sposób na podanie tego sezonowego warzywa. Kapusta wychodzi lekka i dosłownie pachnie wiosną. Wystarczy przygotować garnek i do dzieła.
Surówka z młodej kapusty pasuje do niejednego obiadu. Będzie niesamowicie lekka i orzeźwiająca, jeśli zamiast sosu na bazie majonezu czy śmietany użyjecie oliwy i soku z cytryny. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Młoda kapusta jest smaczna i można ją podać na wiele sposobów. Usmażona w chrupiącej panierce będzie świetnym daniem obiadowym i z powodzeniem zastąpi mięsne kotlety. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Zasmażana młoda kapusta będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dodacie do niej kwaśne jabłko. Owoc sprawi, że smak obiadowego dodatku nabierze głębi, a całość będzie przyjemnie soczysta. Musicie spróbować.
Czymże by był pyszny obiad bez odpowiednich dodatków. Istnieje wiele różnych przepisów na surówkę. Jednak wiosną najlepiej sięgnąć po młode warzywa. Tym razem wypróbuj surówkę z młodej kapusty i ogórka kiszonego. Nie ma lepszego wiosennego połączenia.
Młoda kapusta za chwilę pojawi się w sklepach. Z warzywa z łatwością można przygotować znakomite steki w aromatycznej marynacie. Potrzeba zaledwie kilku składników. Spróbujecie?
Wczesna kapusta z polskich pól jest efektem ciężkiej pracy. Nasi rolnicy mogą jednak nie zostać wynagrodzeni za swój trud. Do sklepów trafia bowiem warzywo importowane z Macedonii i jest obawa czy kapusta z polskich upraw znajdzie w nich miejsce.
Młoda kapusta może być jeszcze lepsza. Karol Okrasa podkreśla ją niesamowicie aromatyczną salsą na bazie suszonych pomidorów. Niedrogi rarytas dostępny w niemal każdym sklepie wydobywa z warzywa to, co najlepsze. Musicie spróbować.
Na ryneczkach, w warzywniakach, a nawet w supermarketach powoli pojawiają się młode warzywa. To idealne okazja, aby przygotować wyśmienitą, wiosenną surówkę do obiadu. Młoda kapusta oraz wyrazista rzodkiewka stanowić będą przyjemne odświeżenie po zimowych miesiącach witaminowej posuchy. Ten pyszny dodatek przygotujesz błyskawicznie i będziesz wracać do niego nie raz.
Z kapusty ugotujemy wiele pysznych potraw. Niestety zapach gotującego się warzywa jest bardzo nieprzyjemny i szybko rozprzestrzenia się po całej kuchni. Wystarczy jednak prosty trik, dzięki któremu warzywo nie będzie uwalniać przykrych oparów.Kapusta jest uniwersalnym warzywem, z którego przygotujemy wiele wyśmienitych dań, między innymi kapuśniak, kwaśnicę, gołąbki, czy bigos. Duszona i zasmażana kapusta jest również pysznym dodatkiem do obiadu. Niestety zapach gotującej się kapusty może skutecznie zniechęcić do przygotowywania tych smacznych potraw.Mało kto wie, że przykrego zapachu gotującej się kapusty można łatwo uniknąć, a jeśli już się pojawił, zniwelować go innymi, naturalnymi zapachami. Najlepszym sposobem jest dodanie skórki chleba razowego do garnka z kapustą, można również dodać orzechy włoskie.Gdy zapach gotującej się kapusty rozprzestrzeni się po całej kuchni, mamy dwa wyjścia - albo będziemy wietrzyć mieszkanie przez pół dnia, co nie jest łatwym zadaniem, kiedy na zewnątrz jest zimno, albo przygotujemy naturalny pochłaniacz zapachu.
Zapraszamy na szybki bigos idealny na ciepłe dni. Robi się go bez dodatku kiszonej kapusty, dzięki czemu jest delikatniejszy w smaku. Miejsce suszonych grzybów zajmą w nim pieczarki, a mięsa — kiełbasa. Nasz bigos nie wymaga długiego gotowania, a wychodzi naprawdę smaczny. Bigos jest tradycyjną, polską potrawą kojarzoną głównie z porą jesienno-zimową. Nie obędą się bez niego Święta Bożego Narodzenia ani sylwestrowa impreza. Jego podstawą jest zwykle kiszona kapusta i duży dodatek mięs. Dzięki temu danie to jest sycące i bardzo smaczne. Jeśli jednak macie ochotę na bigos teraz, latem, możecie go przygotować w nieco lżejszej wersji. Oczywiście kupicie bez problemu kapustę kiszoną — świeżą lub jeszcze z poprzedniego sezonu. Jednak jeśli chcecie ugotować bigos szybciej i w lżejszej wersji, postawcie na zwykłą, słodką białą kapustę.
Szukacie przepisu na letnie gołąbki? Być może skusi was znakomita wersja zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka. Kucharz zawija farsz dwukrotnie — najpierw w plastry cukinii, a później w kapustę. Całość wychodzi bardzo smaczna i pięknie wygląda. Spróbujecie? Tomasz Strzelczyk zna się na gotowaniu jak mało kto. Jego przepis na letnie gołąbki zachwyca doborem dodatków. Lekko słodka cukinia idealnie komponuje się z młodą kapustą i delikatnym farszem z ryżu, marchewki i mięsa mielonego. Smaku dopełnia wyrazisty sos pomidorowy. Skusicie się?
Młoda kapusta z wędzonym boczkiem i dodatkiem soczystych pomidorów to absolutny hit. Danie będzie gotowe błyskawicznie i oczaruje każdego smakosza. Kapusta jest soczysta, kolorowa i przepyszna, jest idealna jako dodatek do obiadu i samodzielna potrawa.Młoda kapusta z boczkiem jest częstym daniem w mojej kuchni. To szybka potrawa jednogarnkowa, która jest gotowa po około 45 minutach gotowania, a jej smak nie ma sobie równych. Do kapusty dodaję również soczyste, dojrzałe pomidory, dzięki którym całe danie nabiera doskonałego koloru.Młodą kapustę z boczkiem podaję jako samodzielne danie lub dodatek obiadowy, np. do kotletów schabowych. Kapusta smakuje równie dobrze z młodymi ziemniakami i innymi warzywami sezonowymi. Całe danie doprawiam świeżym koperkiem i suszonymi ziołami.Do smażenia młodej kapusty wykorzystuję smalec, równie dobrze sprawdzi się olej rzepakowy lub masło klarowane. Wszystkie składniki na początku przesmażam w dużym garnku, następnie zalewam bulionem lub rosołem z poprzedniego dnia i duszę na wolnym ogniu, tak przygotowane danie smakuje każdemu.
Młoda kapusta doskonale pasuje do niedzielnego obiadu. W wersji zaproponowanej przez Monikę Richardson przygotujecie ją niemalże ekspresowo, a smak zachwyci wszystkich domowników. Wystarczą raptem trzy produkty. Spróbujecie?Proste patenty kulinarne są na wagę złota. Jednym z nich jest cudowna propozycja Moniki Richardson, która zdradziła, jak przyrządza młodą kapustę. Smakołyk w iście angielskim stylu — z dobrze podsmażonym, a więc chrupiącym, boczkiem — z pewnością wam się spodoba. Nie możecie tego przegapić.
Młodą kapustę można podać na wiele sposobów. Daria Ładocha zaprezentowała smakowity przepis na kapuśniak. Celebrytka dodaje do niego komosę ryżową, która znakomicie pasuje do lekko słodkiej przyjemnie pomidorowej zupy. Danie posypuje orzechami pinii, które nadają zupie niesamowitego aromatu. Koniecznie spróbujcie.Przyrządzanie młodej kapusty nie musi ograniczać się do serwowania jej w postaci zasmażanego dodatku do drugiego dania. Zaproponowany przez Darię Ładochę nietuzinkowy pomysł na kapuśniak z dodatkiem komosy ryżowej i pinioli spodoba się amatorom kulinarnych urozmaiceń. Jest pełen aromatu i bardzo sycący. Warto spróbować.
Zastanawiasz się, jak sparzyć kapustę na gołąbki? Mamy dla ciebie sprytny trik, dzięki któremu obędzie się bez garnka z wodą. Z powodzeniem zastąpi go kuchenka mikrofalowa. Liście kapusty zrobią się elastyczne, bez parzenia dłoni i ryzyka rozgotowania główki. Gołąbki w liściach kapusty są bardzo lubianą potrawą kojarzoną z domową kuchnią. Mimo że w ich środku znajduje się zwykle mięso i ryż, można je jeść bez końca. Są bowiem delikatne i lekkostrawne. Niestety nie przygotowujemy ich zbyt często, bo są dosyć pracochłonne. Najwięcej problemu przy robieniu gołąbków stwarza przygotowanie liści kapusty. Trzeba je sparzyć i ostrożnie zdjąć z główki, tak by ich nie uszkodzić. W elastyczne liście bez problemu da się zawinąć farsz. A w jaki sposób sparzyć kapustę na gołąbki? Jest na to kilka sposobów.
Jaką zupę planujecie dziś ugotować? A może kapuściankę według przepisu Jakuba Kuronia? Przygotowuje on zupę z młodej kapusty inaczej niż wszyscy, bo zakwasza ją koncentratem pomidorowym. Dzięki temu zupa wychodzi doskonała i smakuje lepiej niż w restauracjach. Wy też możecie się dzisiaj nią zajadać. Od kilku miesięcy możemy się cieszyć młodą kapustą i przygotowywanymi z niej potrawami. Z pewnością zrobiliście już kapustę duszoną i zasmażaną, a także gołąbki z młodej kapusty i pyszną surówkę. Najwyższy więc czas na zupę z dodatkiem młodej kapusty. Jak ugotować zupę z młodą kapustą? Możecie posiłkować się przepisem Jakuba Kuronia, który oprócz warzyw dodaje też do niej trochę koncentratu pomidorowego. Dzięki temu zupa zyskuje apetyczny kolor, a także wyrazisty smak. Naprawdę jest warta spróbowania.
Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą jest idealnym dodatkiem do kotletów mielonych, schabowym i innych dań. Kapusta będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy przesmażymy ją z kminkiem i dodamy kilka prostych dodatków.Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze, warto więc przygotować z niej bigos, surówki, kapuśniak i wiele innych, wyśmienitych dań. Jedną z moich ulubionych potraw jest młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kapusta jest wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.Młoda kapusta z koperkiem doprawiona jest również liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem. Wyraźnego smaku nadaje jej również ocet i cukier. Kminek jest niezbędny w kapuście zasmażanej- nie tylko podkręca smak, ale i sprawia, że danie nie jest już ciężkostrawne i ciężkie.Młodą kapustę z koperkiem przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Kapusta będzie idealnie miękka i smaczna. Do kapusty zasmażanej dodaj również kiełbasę, najlepiej swojską. Kapusta z dodatkiem zasmażki i innych składników dosłownie rozpływa się w ustach.
Szukacie inspiracji na niezwykłą, prostą i smaczną potrawę? Może wykorzystacie pomysł Katarzyny? Wrzuciła ona do poszatkowanej kapusty dwa jajka i kilka dodatków. Po 10 minutach smażenia wyszło jej pyszne danie. Podajcie je z sosem jogurtowo-czosnkowym, a z pewnością się nim nasycicie. Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. A młoda kapusta, też niezwykle smacznym i zdrowym. Możecie z niej zrobić surówkę, dodać ją do zupy, zapiekanki, czy przygotować z niej gołąbki. Jednak Katarzyna wpadła na inny pomysł. Do poszatkowanej kapusty dodała kilka składników i całość usmażyła. Otrzymała w ten sposób proste i smaczne danie.Jak wygląda potrawa Katarzyny, możecie sprawdzić na zdjęciu zamieszczonym w naszym materiale. Jest to screen z filmiku na kanale Przepisy od Katarzyny na YouTube. Też jesteście zaskoczeni apetycznością tego dania?
Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na wyśmienity bigos młodej kapusty, zrobisz go w dosłownie 45 minut. Poznaj prosty przepis na aromatyczny, pełen smaku, ekspresowy bigos z młodej kapusty od Karola Okrasy.Bigos przygotowujemy głównie na Boże Narodzenie, wyłącznie z kiszonej kapusty. Wiosenna wersja dania z młodą kapustą, schabem, kiełbasą i kiszonką smakuje równie obłędnie, a jest o wiele prostsza i szybsza w przygotowaniu. Na ugotowanie bigosu potrzebujesz niecałej godziny.Bigos z młodej kapusty przepisu Karola Okrasy ma wyraźny, mięsny smak, a kapusta kiszona i młoda sprawiają, że danie jest rewelacyjne i lżejsze, mimo że smażone na smalcu wieprzowym. Tego smaku nie da się opisać, koniecznie trzeba spróbować.Karol Okrasa słynie z genialnej kuchni. Jego przepisy są proste, ale odpowiednie połączenie składników sprawia, że każde danie ma rewelacyjny smak. Przygotuj również żeberka według Okrasy, lepszych nie jadłeś.
Kapuśniak z młodej kapusty jest wyśmienitym specjałem. Na ogół zupa kojarzy się z rozgrzewającym zimowym smakołykiem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować go latem. Wystarczy sięgnąć po młodą kapustę. Przepis babci Stasi jest niezwykle prosty, a dodatek cząbru sprawi, że zupa nabierze smaku. Pół łyżeczki wystarczy, by cieszyć się niezwykle aromatycznym daniem. Babciny patent nie ma sobie równych. Spróbujecie? Kapuśniak z młodej kapusty jest pyszną zupą, która z pewnością zagości na niejednym talerzu. Podobnie jak szczawiowa czy botwinka, zyskuje na smaku dzięki starannie dobranym dodatkom. W tym przypadku kluczowy jest cząber, który nie tylko nada zupie charakteru, ale też sprawi, że będzie lekkostrawna. Skusicie się?