Młoda kapusta to warzywo, stanowiące sezonową odmianę kapusty głowiastej białej. Jest zbierana we wczesnej fazie wegetacji – zazwyczaj od kwietnia do czerwca. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem, jaśniejszym kolorem i luźniejszą strukturą liści w porównaniu do kapusty dojrzałej. Dzięki krótszemu okresowi wzrostu młoda kapusta ma także cieńsze liście, co przekłada się na krótszy czas obróbki kulinarnej oraz subtelniejszą teksturę.
Młoda kapusta w kuchni polskiej jest traktowana jest jako symbol wiosny i jednocześnie produkt przejściowy – dostępny jedynie przez kilka tygodni w roku. Znajduje zastosowanie zarówno w potrawach gotowanych, jak i w sałatkach czy daniach duszonych.
Młoda kapusta, mimo że mniej skoncentrowana pod względem składników niż kapusta zimowa, jest warzywem niskokalorycznym i odżywczym. Zawiera duże ilości witaminy C, wspierającej odporność i procesy regeneracyjne, a także witaminę K – kluczową dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Obecne są również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, istotny zwłaszcza dla kobiet w ciąży.
Pod względem mineralnym młoda kapusta dostarcza wapnia, potasu, manganu i niewielkich ilości żelaza. Zawiera ona również błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie i wpływa korzystnie na gospodarkę glukozową. Związki siarkowe obecne w warzywach krzyżowych – do których kapusta należy – mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Jedynym ograniczeniem w jej spożyciu mogą być dolegliwości gastryczne u osób z wrażliwym układem pokarmowym – choć w przypadku młodej kapusty są one zdecydowanie mniej nasilone niż przy odmianach dojrzałych.
Młoda kapusta nadaje się do spożycia w wielu formach – jej delikatność pozwala skrócić czas gotowania i zachować więcej wartości odżywczych. Najpopularniejszą formą przygotowania w kuchni polskiej jest duszenie z dodatkiem cebuli, koperku i marchwi – często z masłem lub odrobiną śmietany. Do wersji bardziej sycących dodaje się boczek, kiełbasę lub ziemniaki, co tworzy klasyczne danie jednogarnkowe.
Młoda kapusta sprawdza się również w wersji surówkowej – posiekana, lekko osolona i połączona z jogurtem lub oliwą stanowi lekką, odświeżającą przystawkę. Nadaje się także do zup, farszów oraz jako składnik dań kuchni wegetariańskiej. Dzięki krótkiemu czasowi przygotowania – zazwyczaj wystarcza 10–15 minut duszenia – stanowi praktyczny i zdrowy wybór w sezonowym jadłospisie.
Pokaż więcej
Bigos to unikatowe, tradycyjne polskie danie, które cieszy się ogromną sympatią i renomą wśród obywateli naszego kraju. Jest niesamowicie aromatyczny, a przede wszystkim smaczny. Z powodzeniem odnajduje się na świątecznych stołach. A więc przedstawiamy Wam przepis na tą wspaniałą potrawę, przygotowaną z młodej kapusty.
Oto prosty przepis na duszone łazanki z młodą kapustą. To świetna wiosenna potrawa – wciąż jeszcze nie tak lekka jak letnie dania. Jednak wczesna kapusta dodaje jej uroku i posmaku ciepłych dni.
Sezonu na młodą kapustę wypatrujemy jak wiosny. A kiedy tylko pojawia się ona w sklepach (kapusta, nie wiosna), chcemy obrabiać na wszystkie możliwe sposoby. Warto spróbować także takiego.
Bigos to kultowe polskie danie. Okazuje się, że można przygotować je w nieco inny sposób, a w dodatku z nietypowego składnika. Poznaj przepis na bigos i na nowo odkryj jego smak. Domownicy nie będą mogli się nadziwić, jakie pyszności przygotowałaś tym razem.
Smażone placki to jedna z najlepszych przekąsek w zabieganym dniu. Są szybkie w przygotowaniu i pożywne. Zazwyczaj sięgamy po przepis na placki ziemniaczane, jednak można zastąpić go jeszcze lepszym składnikiem.
Gdy żar leje się z nieba, to warto przyrządzić lekki obiad na upały. Korzystam z tego przepisu i podaję młodą kapustę z dodatkami. Raz-dwa i smaczne danie trafia na mój stół.
Ten nietypowy – choć dobrze znany – wariant gołąbków wydobywa co najlepsze z tej potrawy, ułatwiając jednocześnie jej przygotowanie. W sezonie na młodą kapustę warto sięgnąć po takie gołąbki, bo są niezwykle soczyste i, co tu dużo mówić, po prostu wyjątkowe.
Doskonały przepis na młodą kapustę zawiera jeden nieoczekiwany dodatek. Dodanie go pod koniec gotowania zmienia charakter tej cudownej, wiosennej potrawy. Staje się dzięki niemu pełniejsza w smaku.
Młoda kapusta w słoikach jest zdrowa, pyszna i warto zrobić ją właśnie teraz. Taką kiszonkę zjesz z apetytem zimą. Doda smaku wielu daniom obiadowym i zapewnić solidną porcję witamin. To jak, zaczynamy?
Przepis od Tomasza Strzelczyka na obiad zawsze się sprawdza. Tym razem znany kucharz zrobił gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Danie zachwyca smakiem, dlatego sprawdź je choćby dziś. Na pewno nie pożałujesz.
Koniecznie poznaj ten sposób na młodą kapustę. Z przepisu znanej youtuberki przygotujesz doskonałą surówkę na obiad, która jak wszyscy przyznają, nie ma sobie równych. Dowiedz się, jak ją zrobić i podaj na obiad nawet dzisiaj. Smak zachwyci każdego.
Czy w domu da się przyrządzić surówkę jak z restauracji? Taką właśnie robię z młodej kapusty. Surówka ma świeży i jednocześnie wyrazisty smak. Pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych.
Sezon na młodą kapustę trwa, więc korzystajmy z niego do woli. Ostatnio odkryłam przepis, który zaskakuje, ale równie dobrze smakuje. Nawet nie wiedziałam, że z młodej kapusty można przyrządzić takie danie. Spróbujcie koniecznie.
Łapmy ją, póki jest. Kapusta nie musi być tylko źródłem liści na gołąbki. Jej małe, jędrne główki mogą być wręcz najważniejszą częścią posiłku. Dlatego niektórzy mówią na nie „stek z kapusty”. Oto, jak łatwo go przyrządzić.
Sezon na młodą kapustę trwa. Dlatego korzystajmy z tego smacznego i zdrowego warzywa. Znalazłam na nią znakomity sposób. Siekam młodą kapustę, mieszam z kilkoma dodatkami i niedługo cieszę się smakiem, który pamięta się długo.
Bigos z młodej kapusty jest daniem, którym ja i moja rodzina zajadamy się w maju. Pyszny, szybki i sycący wymaga dodatku, który zapewni mu wyrazistość. Polecam przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty, który warto przyrządzić w swojej kuchni.
Co podasz na obiad w piątek? Jeśli brakuje ci pomysłu, zerknij na przepis Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz poleca młodą kapustę w pysznym wydaniu. Taki posiłek zjesz ze smakiem w piątek i często będziesz wracać do tej receptury.
Cała radość w sezonie na młodą kapustę polega na tym, że produktu tego nie trzeba specjalnie obrabiać. Wystarczy poddusić ją z kilkoma przyprawami. Jest jedna kombinacja, w której odnajduje się ona najlepiej.
Surówka z młodej kapusty będzie najlepsza na wiosenny obiad. Ten zdrowy przysmak robię, tak jak babcia Stasia. Korzystam z jej notatek, a surówka wychodzi, że palce lizać.
Bigos kojarzy się przeważnie z pracochłonną, a przede wszystkim czasochłonną potrawą. Ale z młodą kapustą wszystko idzie szybciej, a taka pyszna, świeża potrawa jednogarnkowa to świetny pomysł na codzienny obiad na kilka dni.
Szybka zupa, która kosztuje grosze i jest bardzo zdrowa? Mamy taki przepis, z którego warto skorzystać. Szybka zupa na obiad zbija cholesterol i jest pożywna. Do jej przygotowania potrzebujesz między innymi młodej kapusty i cukinii. Ugotuj tę zupę i gub zbędne kilogramy.
Czy zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Mamy dla Ciebie pyszną i prostą propozycję. Tomasz Strzelczyk pokazał właśnie, jak szybko zrobić wyborny obiad z ryżu, młodej kapusty i kurczaka. To smaczne i pożywne danie będzie smakować całej rodzinie, a przygotujesz je w rękawie do pieczenia.
Gołąbki z młodej kapusty to danie, które kojarzy się z latem. Jest idealne na obiad podczas wakacji. Wiele osób rezygnuje jednak z ich przyrządzenia, bo parzenie kapusty, a potem zawijanie farszu w liście zajmuje zbyt dużo czasu. Jednak babcia Lusia ma znacznie łatwiejszy sposób na gołąbki. Koniecznie go przetestujcie.
Młode ziemniaki nie tylko doskonale smakują podane do kotleta czy kurczaka. Można też na ich bazie przygotować pożywną sałatkę. My dorzuciliśmy do nich dwa chrupiące składniki, dzięki czemu całość nabrała przyjemnej konsystencji. W naszej letniej propozycji do grilla czy na kolację nie zabrakło też aromatycznej zieleniny. Jesteśmy przekonani, że zachwycicie się smakiem tej pysznej sałatki.
Smakosze polecają wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu przepis na surówkę z młodej kapusty. Jej wyrazisty smak i aromat podbiją Twoje podniebienie. A wszystko za sprawą kiszonego ogórka. Dodatek jego i kilku innych składników sprawi, że surówka będzie lepsza niż z restauracji.
Bigos z młodej kapusty jest fantastyczny. Swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza pomidorom. Jakub Kuroń dodaje je w postaci warzyw z puszki i koncentratu, uzyskując znakomite efekty. Musicie spróbować.
Młoda kapusta smakuje doskonale nie tylko z koperkiem. Duszenie jej z dodatkiem rabarbaru przyjemnie wzbogaci teksturę obiadowego klasyku i urozmaici jego smak. Ocet czy sok z cytryny nie będą już konieczne. Musicie spróbować.
Uwielbiacie zasmażaną, młodą kapustę? Tym bardziej stracicie głowę dla poniższego przepisu. Ogiński z kanału Kocham Gotować pokazał swój sposób na podanie tego sezonowego warzywa. Kapusta wychodzi lekka i dosłownie pachnie wiosną. Wystarczy przygotować garnek i do dzieła.