Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Roma robi gołąbki lepiej niż Gessler i Okrasa. Sekret tkwi w tej przyprawie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.06.2023 19:56

Babcia Roma robi gołąbki lepiej niż Gessler i Okrasa. Sekret tkwi w tej przyprawie

najlepsze gołąbki
Canva / laartist ; Canva / fotek

Babcia Roma robi najlepsze gołąbki na świecie. Nie powstydziłyby się ich największe kulinarne osobistości. Sekret jej receptury tkwi w 1 niepozornym dodatku. Babcia do farszu zawsze dodaje aromatyczny suszony majeranek.

Te gołąbki nie mają sobie równych

Gołąbki pozornie są banalnie prostym przepisem. Każdy kucharz zmierzył się z nimi chociaż raz w życiu. Niewielu osobom udało się jednak dojść do perfekcji, którą cechuje się babcia Roma. Dzięki poniższemu przepisowi możecie się do niej łatwo zbliżyć.

Farsz do babcinych gołąbków ma niezapomniany smak i aromat. Sama Gessler zajadałaby się tym specjałem. Wypróbuj poniższy sposób i przekonaj się, jak pyszna może być ta pozornie banalna potrawa. Będziesz do tych gołąbków przy każdej możliwej okazji.

Uwielbiany hit znika z Polsatu. Wiemy, co go zastąpi, Polacy pokochają ten program

Przepis na gołąbki babci Romy

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 i 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 3 kajzerki
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Najlepsze gołąbki babci Romy krok po kroku

Zacznij od przygotowania kapusty na gołąbki. W tym celu oczyść ją z zewnętrznych liści i usuń głąb. Warzywo sparz w garnku z gorącą wodą i kolejno zdejmuj z niej miękkie liście. Kiedy nieco przestygną, wytnij z nich twardą część nerwu.

W dużej misce przygotuj farsz do gołąbków. Do mięsa dodaj jajka, posiekany czosnek z cebulą oraz namoczone i odciśnięte kajzerki. Całość dopraw do smaku solą pieprzem i suszonym majerankiem. Składniki wyrób starannie na jednolitą masę.

Gotowy farsz zawijaj w sparzoną kapustę. Gołąbki układaj ciasno w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi pozostałymi z warzywa. Kiedy wszystkie znajdą się w środku, zalej je pomidorami z puszki i dodaj koncentrat. Na koniec do garnka dolej tyle wody, aby sos całkowicie zakrywał potrawę.

Gołąbki duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika. Wyłącz gaz po ok. 90 minutach. Skosztuj sosu pomidorowego, w razie potrzeby dopraw go solą i pieprzem. Takie gołąbki wyśmienicie smakują podane z tłuczonymi ziemniakami. Ten dodatek do gołąbków to sprawdzony trik z Podkarpacia. Faszerowana młoda kapusta idealnie sprawdzi się w sezonie letnim.

suszony majeranek (1).png
Canva / baspentrubas