Smakosze.pl Przepisy Babcia Marysia robi najlepsze placki ziemniaczane. Sekret tkwi w 1 kwaśnym dodatku
canva/Sanny11

Babcia Marysia robi najlepsze placki ziemniaczane. Sekret tkwi w 1 kwaśnym dodatku

5 sierpnia 2022

Placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym są doskonałym daniem do podania na obiad. Zrobicie je sprawnie, a domownicy będą zachwyceni. Zaproponowany przez babcię Marysię kwaśny dodatek nadaje im charakteru i sprawia, że mają przyjemne, soczyste wnętrze. Spróbujecie?

Jeśli macie ochotę na nieco inne niż dotychczas placki ziemniaczane, ten przepis jest dla was. Dodanie do ziemniaczanej masy ogórka kiszonego sprawia, że smakołyk, mimo iż z zewnątrz jest chrupiący, pozostaje miękki w środku. Jest przy tym delikatnie kwaśny i pięknie pachnie. Skusicie się?

Przepis na znakomite placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 10 niezbyt dużych ogórków kiszonych

  • 4 jaja lub kleik z mielonego siemienia lnianego

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki posiekany koperku

  • 1/3 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Opcjonalne dodatki:

Jak przygotować placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym? Z instrukcją krok po kroku na pewno się uda

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Ogórki wyjmujemy z zalewy i również je rozdrabniamy. Podobnie postępujemy z obraną cebulą. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce.

Wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Wbijamy jajka lub dodajemy kleik z siemienia lnianego, przygotowany z 4 łyżek mielonych ziaren zalanych 12 łyżkami wrzątku. Całość mieszamy aż do uzyskania zwartej i możliwie jednolitej masy tj. bez grudek mąki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką formujemy niezbyt duże okrągłe placki i smażymy je przez kilka minut z każdej strony. Gdy będą delikatnie zrumienione, osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Inne przepisy na smaczne placki znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić racuchy bez dodatku drożdży . Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić znakomite fuczki , czyli regionalny rarytas z kapusty kiszonej.

Placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym są wyborne
canva/oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy