Niby schabowy z kalafiora. Jarski przysmak za niewielkie pieniądze
Schabowy z kalafiora może brzmieć absurdalnie, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by pokrojone w plastry warzywo przyrządzić podobnie jak mięsny specjał — w chrupiącej panierce. Dodanie wędzonej papryki sprawi, że również smak będzie zbliżony. Spróbujecie koniecznie — kalafior w takim wydaniu jest przepyszny.
Jarski schabowy z kalafiora spodoba się nie tylko wegetarianom. Lekko chrupiące warzywo w pysznej panierce z dodatkiem wędzonej papryką będzie pełne aromatu. Warto choć raz się skusić, bo jest cudowne w smaku.
Przepis na znakomitego schabowego z kalafiora
Składniki:
1 większy kalafior
2 jaja
sól i pieprz w ilości do smaku
pół łyżeczki wędzonej papryki
szczypta chilli w proszku
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić schabowego z kalafiora? To niezwykle proste
Kalafiora oczyszczamy z liści. Płuczemy go, a następnie kroimy — najpierw na pół, a potem każdą część w plastry o grubości 1 cm. Rozpadające się końce odkładamy — przydadzą się do innych dań.
Jajka wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy do nich przyprawy. Roztrzepujemy je. W drugim naczyniu umieszczamy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Plastry kalafiora zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce.
Smażymy bezpośrednio po opanierowaniu po 3-4 minuty z każdej strony. Schabowe z kalafiora podajemy na ciepło z młodymi ziemniakami z koperkiem i soczystą surówką lub kapustą zasmażaną. Smacznego.
Wskazówka: tak przygotowany kalafior będzie chrupiący również wewnątrz. jeśli wolimy bardziej miękkie warzywo, obgotujmy całą główkę przez 10-15 minut we wrzątku przed pocięciem jej na kotlety.
Jeśli od schabowego z kalafiora wolisz tradycyjną mięsną potrawę, zajrzyj na naszą stronę. W tym materiale znajdziesz wskazówki jak zrobić kotlet schabowy po chłopsku. Ten natomiast zawiera przepis na ten rarytas marynowany w piwie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Budyniowe naleśniki z serem. Prosty i sprawdzony przepis dla każdego
Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo
Soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata