Smakosze.pl
Niby schabowy z kalafiora

canva/rudisill

Niby schabowy z kalafiora. Jarski przysmak za niewielkie pieniądze

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Schabowy z kalafiora może brzmieć absurdalnie, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by pokrojone w plastry warzywo przyrządzić podobnie jak mięsny specjał — w chrupiącej panierce. Dodanie wędzonej papryki sprawi, że również smak będzie zbliżony. Spróbujecie koniecznie — kalafior w takim wydaniu jest przepyszny.

Jarski schabowy z kalafiora spodoba się nie tylko wegetarianom. Lekko chrupiące warzywo w pysznej panierce z dodatkiem wędzonej papryką będzie pełne aromatu. Warto choć raz się skusić, bo jest cudowne w smaku.

Jak parzyć kawę?

Jak parzyć kawę? Masa Polaków popełnia fatalny błąd

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomitego schabowego z kalafiora

Składniki:

  • 1 większy kalafior

  • 2 jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pół łyżeczki wędzonej papryki

  • szczypta chilli w proszku

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić schabowego z kalafiora? To niezwykle proste

Kalafiora oczyszczamy z liści. Płuczemy go, a następnie kroimy — najpierw na pół, a potem każdą część w plastry o grubości 1 cm. Rozpadające się końce odkładamy — przydadzą się do innych dań.

Jajka wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy do nich przyprawy. Roztrzepujemy je. W drugim naczyniu umieszczamy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Plastry kalafiora zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce.

Smażymy bezpośrednio po opanierowaniu po 3-4 minuty z każdej strony. Schabowe z kalafiora podajemy na ciepło z młodymi ziemniakami z koperkiem i soczystą surówką lub kapustą zasmażaną. Smacznego.

Wskazówka: tak przygotowany kalafior będzie chrupiący również wewnątrz. jeśli wolimy bardziej miękkie warzywo, obgotujmy całą główkę przez 10-15 minut we wrzątku przed pocięciem jej na kotlety.

Jeśli od schabowego z kalafiora wolisz tradycyjną mięsną potrawę, zajrzyj na naszą stronę. W tym materiale znajdziesz wskazówki jak zrobić kotlet schabowy po chłopsku. Ten natomiast zawiera przepis na ten rarytas marynowany w piwie.

Schabowy z kalafiora jest znakomity

canva/Neyya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >