Jak parzyć kawę? Masa Polaków popełnia fatalny błąd
Czy wiecie, jak parzyć kawę? Wydawać by się mogło, że wystarczy zalać zmielone ziarna wrzątkiem i poczekać. Choć wiele osób tak robi, jest to błąd. Gorący płyn sprawia, że związki odpowiadające za smak i aromat małej czarnej ulegają degradacji, czego efektem jest uzyskanie gorzkiego i niesmacznego napoju. Jak temu zaradzić? Podpowiadamy.
Parzenie kawy wcale nie jest tak prostą czynnością, jak niektórym się wydaje. W procesie ma znacznie nie tylko jakość zakupionego produktu, ale też temperatura wody czy czas przyrządzania. Na każdym etapie łatwo o przekreślającą szansę na dobry smak naparu pomyłkę. Jak jej uniknąć?
Jak parzyć kawę? Już nigdy nie będzie gorzka
W instrukcjach przyrządzania naparu dostępnych na opakowaniach wielu kaw, które możemy dostać w marketach, zazwyczaj podana jest informacja, by zalewać odpowiednią porcję gorącą wodą. Niestety część z nas korzysta z wrzątku.
Tymczasem już różnica kilku stopni Celsjusza sprawi, że smak kawy będzie bogatszy. Gorąca — lecz nie wrząca — woda, którą polewamy zmielone ziarna, sprawia, że „otwierają się” i uwalniają substancje aromatyczne.
Jeżeli więc obierzemy temperaturę z przedziału 88-94 stopnie Celsjusza, istnieje spora szansa, że poczujemy to, co w danej kawie jest zawarte. Trzeba w tym miejscu zaznaczyć, że dla każdej kawy idealna temperatura zaparzania będzie inna, a przy budżetowych produktach dokładne jej zmierzenie może nie wpłynąć znacząco na poprawę smaku.
Jak parzyć kawę? Wybierz dobre ziarna, zmiel je i przepłucz wodą
Eksperci zalecają, by nie sięgać po kawę mieloną. Podczas rozdrabniania ziaren uwalniana jest znaczna część aromatycznych substancji. Jeżeli będziemy je przechowywać w tym stanie w szczelnym pojemniku, straty nie będą ogromne. Niemniej z czasem, dla doświadczonych kawoszy różnice mogą być dostrzegalne.
Warto też unikać zbyt długiego kontaktu kawy z wodą. Nawet tani french press czy lejek z papierowym filtrem, pomogą nam przygotować kawę o lepszych walorach, niż prezentuje klasyczna „plujka". Wszystko dlatego, że zdecydowanie korzystniejsze w przyrządzaniu naparu jest stopniowe wypłukiwanie smaku z ziaren niż długie „kąpanie” ich w wodzie.
Na naszej stronie znajdziesz pomysły na przyrządzenie smacznych kaw. Szczególnie polecamy domowe cold brew oraz smakowitą kawę z tonikiem. Na upały sprawdzą się doskonale.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybki i tani obiad, czyli makaron z tuńczykiem. Tajny składnik nadaje pysznego smaku
Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo
Soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata