Smakosze.pl Porady Babcia nauczyła mnie, jak usunąć pestki z jeżyn. To prostsze, niż sobie wyobrażałam
Fot. Canva/Milan Markovic

Babcia nauczyła mnie, jak usunąć pestki z jeżyn. To prostsze, niż sobie wyobrażałam

12 lipca 2024

Jeżyny to jedne z owoców, które kojarzą się z wakacjami i pysznym smakiem. Jednak usuwanie pestek z jeżyn może stanowić wyzwanie. Radzę sobie z tą czynnością dzięki sposobowi babci. Każdemu go polecam.

Jeżyny, czyli ciesz się wyjątkowym smakiem

Sezon na jeżyny właśnie rusza i potrwa do września, a nawet dłużej. Jeżyny lubimy za słodki, a czasem kwaśny smak . Te owoce bogate są w witaminy C, E i K. Jedzenie jeżyn doskonale wpływa na pracę mózgu i układ pokarmowy. Pozwala też zwalczyć przeziębienia i infekcje.

Lubimy zbierać jeżyny, ale usuwanie pestek nie jest już takie miłe. Bywa wyzwaniem dzięki, któremu te owoce możemy wykorzystać w kuchn i. Korzystam ze sposobu mojej babci na usuwanie malin. Należy tu zainwestować w przydatne narzędzia.

jeżyny
Fot. Canva/Monkey Business Images
W Biedronce kompletnie powariowali. Każdy może dostać 35 zł, trzeba się śpieszyć

Jak usunąć pestki z jeżyn?

Do usuwania pestek z jeżyn przyda się sitko o drobnych oczkach. Umyj jeżyny i umieść je na sitku. Delikatnie przesuń owocami po sitku, żeby oddzielić pestki . To bardzo prosty i skuteczny sposób. Natomiast jeśli chcesz zachować pełnię smaku i usunąć pestki z owoców, to zrób z jeżyn puree.

W tym celu trzeba zblendować owoce i przecedzić je przez drobne sito lub gazę. Dzięki temu usuniesz pestki z jeżyn. Ten sposób gwarantuje gładkie puree bez pestek . Możesz je wykorzystać do deserów, koktajli i sosów.

Jeżyny w naszej kuchni

Gdy już usunąłeś pestki z jeżyn, to pora na użycie tych pysznych i zdrowych owoców w kuchni . Nadają się do dżemów i konfitur . Będą znakomitym dodatkiem do lodów z owocowym musem. Wzbogacą smak deseru, ale warto wiedzieć, że jeżyny można wykorzystać też do innych dań.

Pasują do dań mięsnych i podkręcają smak drobiu. Można zrobić je w formie sosu i podać na obiad. Są też doskonałe do potraw z grilla. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić szybką i prostą zapiekankę gyros. Podawaliśmy przepis na prostą i smaczną sałatkę z ogórków na upalne dni.

jeżyny
Fot. Canva/Stephanie Frey

Źródło: przepisy.pl

Pokrój pomidory i wyłóż na blasze do pieczenia. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Zielarka zachwala wyjątkową herbatę. Ma działanie przeciwstarzeniowe
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy